Strugurii, medicamentul natural fără reţetă

2 jpg jpeg

Cu un conţinut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP şi K) şi săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan), strugurii sunt un dar preţios oferit de natură pentru sănătatea noastră.

Spre deosebire de alte fructe, strugurii roşii sunt cunoscuţi pentru cantitatea mare de resveratrol pe care o conţin, un antioxidant care oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, a afecţiunilor degenerative, dar şi a mai multor tipuri de cancer (mamar, colorectal, uterin).

Cura cu struguri, aliat al digestiei

Dintre remediile pe bază de struguri, cura cu fructe este recunoscută pentru rolul său de stimularea a diurezei şi a funcţiilor digestive, de prevenire a balonării, a afecţiunilor renale şi a celor biliare. În cartea „Ghid de terapie naturistă“, fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă pentru cură strugurii care au pieliţa subţire.

La început se consumă câţiva ciorchini, ca la final să se ajungă la 1-2 kg pe zi. Cantitatea de struguri zilnică se împarte în 3 porţii: una dimineaţa pe nemâncate, următoarea la ora 11.00 şi ultima pe la ora 15.00-16.00. Cura cu struguri are rol remineralizant (în caz de anemie, convalescenţă), tonic muscular şi nervos (astenie, surmenaj), stimulent hepatic (tulburări ale secreţiei bilei, ciroză, hepatită).

Uleiul de sâmburi are efect antitumoral

Dacă vrem să profităm din plin de beneficiile acestui fruct, este bine să mestecăm şi sâmburii. Aceştia conţin un ulei gras ce reduce nivelul de colesterol „rău“ şi ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge.

Inclus în dieta zilnică, uleiul de sâmburi de struguri, pe care îl poţi procura din magazinele naturiste, previne afecţiunile cardiovasculare (ateroscleroză, arterită), scade riscul de apariţie a maladiei Alzheimer şi îmbunătăţeşte vederea. Ia câte o lingură de ulei de sâmburi pe zi, timp de 45 de zile.

Indicat este să urmeazi anual acest tratament. Studiile realizate în ultimii ani au arătat că uleiul, consumat în cure de 26-28 de zile, de 2-3 ori pe an, împiedică dezvoltarea celulelor maligne.

Decotul din frunze, în caz de diaree

În scopuri terapeutice se folosesc încă din cele mai vechi timpuri şi frunzele de viţă-de-vie. Ele conţin săruri minerale, taninuri şi antociani (pigmenţii care dau culoare). Sub formă de decoct, frunzele ajută la reglarea tensiunii arteriale, au acţiune hemostatică, antioxidantă şi astringentă.

Fitoterapeuţii recomandă decoctul în caz de diaree. Îl prepari din 2 linguri de frunze de viţă-de-vie uscată la 300 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 8-10 minute, după care filtrezi şi bei câte 3 căni de decoct pe zi, timp de 10-12 zile. Sub formă de cataplasme, frunzele de viţă-de vie sunt un bun cicatrizant pentru rănile care trec mai greu.

Zdrobeşte câteva frunze, aplică pe rană şi pune deasupra o bucată de tifon. Lasă cataplasma câteva ore pe zi, după care clăteşte locul cu apă călduţă. Repetă procedeul până la vinecarea rănii.

Vinul, leacul pentru bolile inimii

Consumaţi sub formă de vin, strugurii se numără printre fructele care au grijă de sănătatea cardiacă. În combinaţie cu pătrunjel, vinul natural (roşu sau alb) aduce beneficii în caz de angină pectorală, insuficienţă cardiacă sau înţepături.

Prepari vinul pentru inimă astfel: într-un litru de vin natural pui 10 tulpini proaspete de pătrunjel (cu tot cu frunze) şi adaugi 1-2 linguri de oţet de vin. Fierbi amestecul 10 minute, la foc mic.

După ce iei de pe foc, filtrezi amestecul (cât este cald), îl pui în sticle (clătite în prealabil cu alcool concentrat), iar după ce s-a răcit adaugi 300 g de miere. Ia câte o lingură de vin pe zi, timp de o lună. Urmează cura de 2-3 ori pe an.