Soluţii naturale care „curăţă“ arterele

1 2 jpg jpeg

Mesteacănul Remediile pe bază de mesteacăn au o puternică acţiune depurativă, stimulând eliminarea reziduurilor şi a excesului de colesterol din sânge.

Intern, infuzia din fruze de mesteacăn este recomandată în hipercolesterolemie, în hipertensiune, gută şi edeme renale. Se prepară o infuzie din 3 linguriţe de frunze de mesteacăn uscate la 200 ml de apă; se consumă 3 căni pe zi.

Sursă generoasă de fibre solubile, ovăzul este un remediu excelent pentru persoanele cu colesterolul crescut. Pentru a beneficia de calităţile lui, îl poţi consuma în iarturi sau în diverse remedii.

De pildă, poţi încerca apa de ovăz. Se adaugă 3 linguri de ovăz într-un litru de apă şi se lasă peste noapte. Se consumă pe toată durata zilei următoare.

Bogată în polifenoli şi inulină, anghinarea stimulează secreţia biliară a colesterolului şi scade grăsimile din sânge. Este indicată infuzia, care se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă.

Se bea câte o cană cu jumătate de oră înaintea meselor principale ale zilei. Cura se ţine 3 săptămâni şi se poate relua după o pauză de o lună.

Acest condiment şi-a demonstrat, în cadrul multor studii, utilitatea în reducerea nivelului grăsimilor în sânge. Planta stimulează activitatea unei enzime (LCAT, lecitin-colesterol-acil-transferaza) implicate în descompunerea şi eliminarea colesterolului. Se recomandă infuzia, care se prepară dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 300 ml de apă fiartă. Se consumă pe parcursul unei zile.

Cunoscuţi şi ca fitosteroli, sterolii sunt echivalentul vegetal al colesterolului din surse animale şi sunt prezenţi în cereale integrale, nuci, seminţe, fructe, legume şi uleiuri vegetale. Numeroase cercetări au arătat că fitosterolii ajută la scăderea colesterolului „rău“.

Mai exact, îi împiedică absorbţia şi îi grăbeşte eliminarea. Asociaţia Americană a Inimii le recunoaşte eficacitatea lor în condiţiile în care sunt integraţi unui stil de viaţă sănătos. Consumaţi zilnic, fitosterolii pot scădea nivelul grăsimilor din sânge cu până la 10-14%.

• Unsturoiul este un aliat anticolesterol redutabil. Acesta are proprietăţi anticoagulante, scade grăsimile sangvine, implicit riscul de formare a plăcilor de aterom. Se recomandă consumul zilnic de usturoi în stare proaspătă.

• Oţetul din cidru de mere are capacitatea de a scădea atât colesterolul LDL, cât şi trigliceridele. Se ţine o cură de o lună, în cadrul căreia se consumă dimineaţa un pahar cu apă în care s-a adăugat o linguriţă cu oţet din cidru de mere.

• Uleiul de măsline, consumat zilnic, câte o lingură pe stomacul gol, ţine sub control colesterolul şi trigliceridele.

Uleiul de măsline, de in, de cânepă şi cel de peşte ajută la creşterea nivelului colesterolului „bun“ şi îl scad pe cel „rău“. Spre deosebire de uleiurile de peşte, cu care are în comun conţinutul în acizi graşi Omega-3, 6 şi 9, uleiul de cânepă are avantajul că este mai bine tolerat de ficat, fiind vegetal.

Totodată, comparativ cu alte uleiuri vegetale, cel de cânepă prezintă cel mai bun echilibru între proporţia dintre Omega-6 şi Omega-3. Este important ca uleiul de cânepă pentru consum să fie obţinut prin presarea seminţelor la rece. Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, în loc răcoros sau, după deschidere, chiar la frigider.

Are un gust bun şi se poate consuma ca atare, în salate sau adăugat crud în mâncare. De asemenea, extractele gemoderivate din mesteacăn sunt recomandate pentru calitatea acestora de a reduce colesterolul şi de a elimina acidul uric din organism.