Soluţii eficiente din natură contra transpiraţiei

1 2 jpg jpeg

Proces natural, transpiraţia este necesară pentru reglarea temperaturii corporale atunci când ne expunem la temperaturi ridicate. Mirosul neplăcut al acesteia este dat de contactul transpiraţiei cu bacteriile aflate pe piele. Antiperspirantele, recomandate în combaterea transpiraţiei, blochează canalele prin care circulă transpiraţia.

├Äns─â tot mai multe studii au ar─âtat c─â aluminiul ┼či parabenii din produsele antiperpsirante cresc riscul apari┼úiei unor boli precum cancerul de s├ón. De aceea, este bine s─â ┼čtii c─â po┼úi miza pe alternative naturale, f─âr─â efecte secundare.

1. Salvia

Dintre toate remediile naturiste, salvia are renumele de a fi cea mai eficientă în combaterea transpiraţiei. Administrate intern, remediile pe bază de salvie pot reduce la jumătate transpiraţia excesivă.

Ceaiul se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â la o can─â cu ap─â ┼či se las─â la infuzat 10 minute. Ceaiul se consum─â cu ├«nghi┼úituri mici, pe parcursul unei zile. De asemenea, infuzia de salvie se poate folosi ┼či extern: se aplic─â la subra┼ú cu ajutorul unor dischete.

2. Coaja de stejar

Folosite extern, remediile din coajă de stejar sunt de ajutor în transpiraţia excesivă. Se face un macerat din coajă de stejar din 300 g de plantă la un litru de apă. Amestecul se lasă la macerat cel mult 14 ore, după care se adaugă în apa de baie, în care se stă o jumătate de oră.

3. Piatra de alaun

Cristal mineral cu propriet─â┼úi deodorizante, piatra de alaun are ac┼úiune astringent─â ┼či antibacterian─â, put├ónd fi folosit─â pentru reglarea transpira┼úiei. Alege varianta natural─â (potasium alaun), nu pe cea sintetic─â (amonium alun). Piatra se folose┼čte fie dup─â du┼č, pe pielea umed─â, fie piatra se umeze┼čte ┼či se aplic─â pe pielea uscat─â.

4. Frunzele de nuc

Substan┼úele active din frunzele de nuc pot ├«nl─âtura mirosurile nepl─âcute date de transpira┼úie, av├ónd ┼či rol dezinfectant. Fierbe 300 g de frunze de nuc ├«ntr-un litru de ap─â, un sfert de or─â, iar dup─â ce infuzia s-a r─âcit, toarn-o ├«n apa de baie ┼či stai ├«n ap─â 15 minute.

Nucul se poate administra ┼či intern, sub form─â de infuzie. Aceasta se prepar─â din 3 linguri de fructe uscate la o can─â cu ap─â clocotit─â. Se consum─â 3 linguri de ceai zilnic, dup─â mesele principale.

5. Oţetul de mere

Un truc la-ndem├ón─â pentru normalizarea pH-ului axilar const─â ├«n tamponarea subra┼úului cu o dischet─â demachiant─â ├«nmuiat─â ├«n o┼úet de mere. Pentru rezultate ┼či mai bune, las─â la fiecare subsuoar─â discheta cu o┼úet timp de 10 de minute, dup─â care cl─âte┼čti cu ap─â.

6. Sucul de lămâie

Un alt remediu eficace contra mirosului nepl─âcut de transpira┼úie este sucul de l─âm├óie. Acest fruct con┼úine substan┼úe active care anihileaz─â aceste mirosuri. ├Än fiecare diminea┼ú─â, ├«nmoaie o compres─â ├«n suc de l─âm├óie ┼či ┼úine-o la subra┼ú c├óteva secunde. Aten┼úie! Nu folosi acest remediu dac─â ai irita┼úii pe piele la acest nivel.

7. Pudra de talc

Pudra are capacitatea de a absorbi mirosurile nepl─âcute date de transpira┼úie. Ac┼úion├ónd ca un astringent, aceast─â pudr─â protejeaz─â pielea ┼či de irita┼úiile care pot surveni ├«n urma transpira┼úiei excesive. Presar─â pudr─â de talc pentru bebelu┼či la subra┼ú, pe pielea uscat─â.

8. Sucul de ro┼čii

Contra transpira┼úiei excesive ajut─â ┼či sucul de ro┼čii. Pentru acest lucru, se adaug─â dou─â c─âni cu suc de ro┼čii ├«n apa de baie sau se aplic─â acest suc la subra┼ú ┼či se las─â un sfert de or─â, dup─â care se cl─âte┼čte cu mult─â ap─â. Acest remediu trebuie aplicat timp de dou─â s─âpt─âm├óni.

9. Aloe vera

Aceast─â plant─â are efect antiseptic ┼či astringent, iar dac─â este aplicat─â direct pe piele, aloe vera ├«mpiedic─â dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosul nepl─âcut ┼či, ├«n plus, echilibreaz─â pH-ul pielii. Zdrobe┼čte o frunz─â de aloe, aplic-o la subra┼ú ┼či stai astfel 5 minute, dup─â care cl─âte┼čti cu ap─â rece.

10. P─âtrunjelul

Clorofila din componen┼úa p─âtrunjelului sau a altor verde┼úuri ajut─â la neutralizarea mirosurilor nepl─âcute ale corpului. De aceea, consum─â c├ót mai des p─âtrunjel, spanac ┼či frunze de ceap─â verde.