┼×i plantele au efecte secundare!

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â sunt sut─â la sut─â naturale, ┼či plantele sunt tot un fel de medicamente. Ele trateaz─â anumite boli cu condi┼úia s─â fie administrate ├«n concentra┼úia corect─â.

La fel ca tratamentele clasice, ┼či cele din plante pot prezenta efecte adverse ├«n cazul ├«n care nu sunt luate corect. Persoanele care trebuie s─â manifeste pruden┼ú─â sunt cele cu mai multe afec┼úiuni asociate, copiii ┼či femeile ├«ns─ârcinate.

Sun─âtoarea sensibilizeaz─â ochii

├Än ultimii ani, dup─â cercet─âri care i-au confirmat beneficiile, sun─âtoarea a fost recomandat─â ├«n foarte multe cazuri persoanelor depresive. Tratamentele cu aceast─â plant─â au dep─â┼čit ├«n v├ónz─âri medicamentele antidepresive precum prozacul, ├«n special ├«n Germania ┼či ├«n Statele Unite.

├Äns─â pu┼úini sunt cei care ┼čtiu c─â sun─âtoarea nu se folose┼čte ├«n combina┼úie cu tratamentul medicamentos ├«n cazul depresiilor sau al bolilor cardiovasculare, deoarece poate duce la agravarea acestor afec┼úiuni. ├Än plus, femeile care iau anticoncep┼úionale orale trebuie s─â ┼čtie c─â sun─âtoarea scade efectul acestora.

Cre┼úu┼čca scade tensiunea

Infuziile de cre┼úu┼čc─â au indica┼úii pentru tratarea durerilor intense de cap, a r─âcelilor ┼či a durerilor cauzate de reumatism.

Cre┼úu┼čca are, de asemenea, un puternic efect diuretic ┼či antiinflamator. Printre efectele adverse ale acestei plante se num─âr─â sc─âderea brusc─â a tensiunii arteriale, de aceea nu se recomand─â administrarea ei pe perioade lungi de timp. Ar trebui s─â o evite persoanele care sufer─â de ulcer sau de arsuri la stomac.

Păducelul dă palpitaţii

Este o plant─â benefic─â mai ales pentru tratarea tahicardiei, a palpita┼úiilor sau a tulbur─ârilor de ritm cardiac. Utilizat conform recomand─ârilor speciali┼čtilor, p─âducelul nu are niciun efect secundar. ├Äns─â atunci c├ónd ceaiul este prea concentrat (mai mult de dou─â linguri┼úe la o can─â cu ap─â) sau dac─â bei mai mult de trei c─âni pe zi, pot ap─ârea palpita┼úii.

Sulfina ┼či lev─ân┼úica, anticoagulante

Recomandate mai ales pentru efectele de combatere a stresului, de ameliorare a calit─â┼úii somnului ┼či de tratare a tulbur─ârilor de circula┼úie sanguin─â, sulfina ┼či lev─ân┼úica se situeaz─â ┼či ele printre plantele cu efecte adverse demne de luat ├«n seam─â.

Aceste plante trebuie evitate de persoanele cu s├ónge foarte fluid sau de cele care iau medicamente anticoagulante, deoarece printre propriet─â┼úile sulfinei ┼či ale lev─ân┼úicii este ┼či aceea de fluidizare a s├óngelui.

Plante care se iau cu precauţie

-Limba-mielului ÔÇô ├«n cantit─â┼úi mari, este periculoas─â. Poate afecta ficatul ┼či poate duce la instalarea cancerului.

- Ienup─ârul ÔÇô de evitat folosirea de c─âtre femeile ├«ns─ârcinate ┼či de persoanele cu insuficien┼ú─â renal─â.

- T─ât─âneasa ÔÇô dac─â este utilizat─â pe cale intern─â, poate fi toxic─â pentru ficat, dar nu ┼či ├«n utilizarea extern─â.

- C├órm├ózul (utilizat ├«n tratamentul pentru renun┼úarea la fumat) ÔÇô poate duce la afec┼úiuni cardiace. De asemenea, poate provoca senza┼úia de sufocare ┼či apari┼úia convulsiilor.

- Busuiocul cerbilor ÔÇô ├«n cantit─â┼úi mari, poate provoca apari┼úia convulsiilor ┼či trebuie evitat cu stricte┼úe de femeile ├«ns─ârcinate, deoarece poate duce la na┼čterea prematur─â.

- Lemnul dulce ÔÇô ├«n cantit─â┼úi mari poate duce la reten┼úie de ap─â ┼či la instalarea hipertensiunii arteriale.

- Podbalul ÔÇô poate duce la formarea tumorilor canceroase.

Plante toxice

Arnica, br├óndu┼ča de toamn─â, cetina de negi, c├ónepa codrului, cucuta, feriga, l─âcr─âmioara, cium─âfaia, m─âtr─âguna, m─âturicea, m─âselari┼úa, nem┼úi┼čorii de c├ómp, piperul lupului, ruta, v├óscul sunt plante care se iau doar ├«n situa┼úiile ├«n care este absolut necesar ┼či pe o perioad─â limitat─â de timp, atrag aten┼úia speciali┼čtii.

De evitat în sarcină

Uleiul de busuioc, cruciuli┼úa, limba-mielului, m─ârul-lupului, pelinul, podofilul, t─ât─âneasa, tuia, aloe vera (intern), angelica, arnica, coada-┼čoricelului, cru┼činul, dracila, eucaliptul, isopul, lemnul dulce, lev─ân┼úica, anasonul, ardeiul iute, cimbrul, obligeana, semin┼úele de p─âtrunjel, rostopasca, rozmarinul, salvia, uleiul de scor┼úi┼čoar─â, urzica, zmeurul, valeriana.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Dac─â nu se respect─â dozele ┼či modul de administrare a remediilor complementare, pot ap─ârea ┼či ├«n cazul tratamentelor naturale efecte nepl─âcute. Aceste efecte nepl─âcute ┼úin de administrarea plantelor ├«n cantit─â┼úi necorespunz─âtoare (mai mari dec├ót cantit─â┼úile prescrise), modificarea frecven┼úei de administrare (prea frecvent) sau prepararea defectuoas─â a tincturilor sau a uleiurilor volatile.

Exist─â plante care pot deveni otr─âvitoare ├«n cantit─â┼úi mari ÔÇô vezi rostopasca, m─âtr─âguna, v├óscul etc. ├Än acest context, recomand utilizarea ca metod─â terapeutic─â a homeopatiei.

Click! de la cititori

Obi┼čnuiam s─â beau ├«n fiecare sear─â o can─â cu ceai de p─âducel, pentru c─â am auzit c─â reduce palpita┼úiile. Am ┼úinut tratamentul ─âsta cam trei luni, dup─â care am observat c─â m─â simt din ce ├«n ce mai r─âu. Cristina Bindea, Constan┼úa