Scapă de tuse cu siropuri naturale!

2 jpg jpeg

Tratamentul antitusiv cu plante este diferenţiat. În timp ce tusea uscată trebuie calmată, tusea umedă, dimpotrivă, trebuie stimulată, pentru eliminarea mucusului.

În cazul tusei seci, se recomandă plante cu substanţe active de tipul codeine, iar apoi când are secreţii abundente, plante medicinale care conţin saponozide şi uleiuri esenţiale.

Cele mai bune tratamente naturiste sunt infuziile sau decocturile, care se beau calde, nu fierbinţi, şi îndulcite cu miere, precum şi siropurile.

Info

Dacă tusea durează mai mult de o săptămână, este recomandat să consulţi medicul.

Ceapa favorizează expectoraţia Foarte eficient este siropul de ceapă, deoarece favorizează expectoraţia (eliminarea prin tuse a produselor patologice din plămâni sau din căile respiratorii superioare). Siropul de ceapă are un gust plăcut şi poate fi administrat cu uşurinţă şi copiilor.

Se alege o ceapă de mărime medie, se curăţă, se spală cu apă şi se taie felii subţiri. Se acoperă feliile de ceapă cu miere, apoi se lasă să stea timp de o zi. Ceapa va lăsa un sirop dulce, aromat, care va fi colectat într-un borcan şi folosit ca medicament contra afecţiunilor tractului respirator. Se ia câte 1 linguriţă de sirop de mai multe ori pe zi. Tratamentul ajută în calmarea tusei, răcelii, răguşelii şi durerii de gât.

Pătlagina are efect calmant

Dacă te confrunţi cu tuse uscată, iritativă, neproductivă, sunt indicate plantele cu efect calmant, sedativ, emolient, antispastic şi antibiotic. Una dintre aceste plante este pătlagina, pe care o poţi administra sub formă de sirop. Acesta grăbeşte eliminarea secreţiilor bronşice, calmând accesele de tuse.

Ai nevoie de frunze proaspete de pătlagină şi miere. Frunzele se pun într-un vas şi se amestecă cu miere (în cantităţi egale), apoi se lasă 4 ore la macerat într-un loc călduros. Doza recomandată este de 2-3 linguriţe pe zi atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor, cu 30 de minute înainte de masă.

Siropul de ridiche neagră, indicat şi copiilor

Recomandat atât pentru a trata tusea seacă, cât şi pe cea productivă, siropul de ridiche neagră este indicat şi copiilor. Există 2 modalităţi de a obţine siropul de ridichie neagră.

Se ia o ridichie neagră, se spală, şi se scobeşte la cotorul unde au crescut frunzele. Se face un soi de cornet adânc, care se umple apoi pe jumătate cu miere. Se lasă ridichia câteva ore lângă o sursă de căldură şi se verifică, căci aceasta va lăsa sirop. Se ia câte 1 linguriţă la 2 ore.

Cea de-a doua reţetă este mai simplă. Se taie o ridiche felii şi se aşează pe rând într-un castron de ceramică. Peste fiecare felie de ridichie se pune o jumătate de linguriţă de miere. Se pune castronul lângă o sursă de căldură şi se aşteaptă câteva ore. Ridichea va lăsa un suc – sirop ce tratează tusea. Se ia câte 1 linguriţă din 2 în 2 ore.

Hreanul, bun antitusiv

Pentru calamarea tusei se recomandă rădăcina de hrean dată pe răzătoare. Pentru ca efectul să fie şi mai bun aceasta trebuie amestecată cu miere.

Cantităţile de hrean şi miere trebuie să fie în proporţie de 1:1, iar dacă simptomele sunt acute (în cazul unei tuse puternice şi dureroase), este bine să se ia câte 1 linguriţă din acest preparat de 3-4 ori pe zi. Hreanul ras şi aplicat sub formă de cataplasme în zona pieptului ajută în tratamentul afecţiunilor pulmonare. Sucul de hrean vindecă durerile de gât.

Bine de ştiut!

În caz de tuse, este indicată o cură de 7 zile cu propolis, datorită proprietăţilor antibiotice şi antiinflamatoare ale acestui remediu. Poate fi administrat sub formă de tinctură, câte 20-30 de picături de 2-3 ori pe zi, diluate în puţin lapte cald sau în ceai.