Scapă de otită cu ajutoare din natură!

1 2 jpg jpeg

După o răceală puternică, dacă ai mers la ştrand ori la piscină sau dacă obişnuieşti să te scarpini în ureche cu diferite obiecte, precum ace de siguranţă sau beţe de chibrit, te poţi confrunta cu neplăcerile otitei.

Boala este o infecţie bacteriană sau virală la nivelul urechii, care duce la inflamaţii, acumularea de secreţii, durere şi, uneori, febră. La primele semne ale otitei este bine să te prezinţi la medic, însă, pe lângă tratamentul prescris de acesta, poţi combate boala şi cu ajutorul remediilor naturiste.

Spălături cu amestec de plante

Amestecă în părţi egale plante precum gălbenele, tătăneasă, salvie şi coada- şoricelului. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de amestec la 200 ml de apă fiartă şi lasă la infuzat 15 minute. De două ori pe zi, fă spălături ale urechii cu acest preparat.

Propolisul, un antibiotic natural

Pentru a înlătura infecţia şi pentru a reduce inflamaţiile poţi face un tratament cu tinctură de propolis. Până la vindecarea otitei este bine să iei zece picături de tinctură de câte trei ori pe zi. O altă metodă este să îmbibi un tampon de tifon în tinctură de propolis 30% şi să pui seara în ureche.

Eucaliptul, efect antiinflamator

Uleiul volatil de eucalipt are acţiune antiinflamatoare şi antiinfecţioasă. Poţi lua acest remediu intern câte trei picături de trei ori pe zi cu apă sau ceai. Util este să faci şi inhalaţii cu 10 picături de ulei la 100 ml de apă fierbinte.

Mai poţi citi şi:

- Cum recunoaştem otita la copii

- Scapă de otită cu BUSUIOC

- Otita medie acută afectează 75% dintre copii

Usturoiul distruge bacteriile

Pentru a ameliora simptomele otitei poţi să îmbibi puţină vată în suc de usturoi, pe care să o pui în ureche. Poţi folosi usturoiul şi sub formă de comprese, în amestec cu petale de trandafiri şi pelin. Curăţă şi zdrobeşte un căţel de usturoi şi amestecă-l cu câte 10 g de petale de trandafir şi de pelin mărunţite şi 20 g de tărâţe, pentru a obţine o pastă. Foloseşte compresele pe timpul nopţii.

Comprese cu varză şi ceapă

Poţi calma durerile cauzate de otită dacă vei face aplicaţii cu frunze de varză sau cu ceapă. Pentru a face compresa cu ceapă, toacă leguma, pune-o pe un tifon şi aplică pe urechea dureroasă. Fixează cu o eşarfă sau cu o căciulă.

Argila calmează durerile

Cataplasmele cu argilă aplicate pe ureche calmează durerile şi mâncărimile apărute la nivelul urechii. Pune argilă într-un vas de sticlă sau de porţelan şi adaugă apă, amestecând continuu, până obţii o pastă densă, nu foarte tare.

Din ea poţi face cataplasme de mărimi potrivite, pe care să le aşezi în aşa fel încât să acopere întreaga ureche. Pasta se ţine astfel timp de o oră sau două. Repetă procedura de două sau de trei ori pe zi.

Busuioc, dacă îţi curge urechea

Prepară un macerat dintr-o crenguţă de busuioc mărunţit, pe care o pui într-o jumătate de pahar cu apă. Lasă la macerat de seara până dimineaţa. Încălzeşte uşor preparatul într-o linguriţă şi, cu ajutorul unei pipete, picură lichidul în ureche.

Pune un tampon mic de vată şi stai astfel timp de o oră. Poţi repeta procedura până la dispariţia simptomelor. Benefic este şi uleiul esenţial de busuioc, din care se pun zilnic câte trei picături în urechea bolnavă.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Mai întâi trebuie stabilit diagnosticul precis de către medicul ORL, pentru că, în funcţie de localizare, poate fi vorba de o otită externă, medie sau internă. Aplicarea unor tratamente empirice, fără a cunoaşte cauza şi localizarea, poate duce la întârzierea vindecării sau chiar la agravarea bolii, cu posibile urmări iremediabile.

Medicina populară recomandă remedii precum: ceapa (sub formă de suc aplicat local), usturoiul (suc), echinaceea (tinctură), lumânărica (ulei), cimbrul (ulei), muşeţelul (infuzie şi ulei), tinctura de propolis. În anumite forme de otită, poate fi folosită cu succes şi oxigen-ozonoterapia.