Remedii naturiste pentru tusea productivă

1 2 jpg jpeg

Atât în cazul tusei productive, cât şi a celei seci, medicii recomandă evitarea alimentelor care pot irita căile respiratorii şi declanşa, astfel, noi episoade de tuse: produsele lactate (cresc riscul producerii de mucus), alimentele picante şi condimentate, preparatele care conţin oţet, băuturile carbogazoase, alcoolul şi fumatul.

În schimb, se vor mânca şi bea alimente calde, care ajută la subţierea mucusului şi care permit eliminarea cu uşurinţă a acestuia.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: ceaiuri din plante

Un vechi remediu contra tusei productive este podbalul: se face o infuzie din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană apă şi se beau 2-3 căni pe zi.

Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Se fierbe apă până când dă în clocot şi se adaugă 5 nuci spălate şi crăpate în prealabil. Se lasă încă 10 minute la fiert. Ceaiul de nuci se bea călduţ şi neîndulcit.

Infuzia din muguri de pin: se obţine din 2 linguriţe de muguri la o cană cu apă clocotită şi se beau 2-3 căni în timpul zilei.

Infuzia din flori de tei: o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită şi se beau 2-3 căni pe zi.

Ceaiul de cimbrişor este recunoscut pentru proprietăţile sale expectorante şi antiseptice: se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei. Remedii naturiste pentru tusea productivă: aplică căldură pe piept de mai multe ori pe parcursul unei zile. Dacă tusea productivă persistă, puneţi un prosop cald şi în jurul gâtului pentru a o ameliora. Remedii naturiste pentru tusea productivă: gargară cu apă cu sare

Clătiţi bine gâtul şi apoi scuipaţi apa. Mucusul va fi eliminat din căile respiratorii superioare, iar tusea se va diminua, temporar.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: miere, hrean, ceapă

Se obţine un amestec dintr-o rădăcină de hrean dată pe răzătoarea fină, o ceapă tocată mărunt, 5 linguriţe de miere şi 5 linguri de apă. Amestecul se dă în clocot şi se răceşte. Se consumă câte o linguriţă de 3-4 ori/zi.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: lămâie şi ceapă

Stoarceţi într-o cană cu apă fierbinte sucul de la o lămâie şi de la o ceapă. Adăugaţi miere şi lăsaţi băutura să se răcească la temperatura camerei. Beţi conţinutul într-o singură repriză. Preparaţi-vă această băutură de 3 ori pe zi timp de 2-3 zile, până când eliminaţi flegma.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: mentă şi eucalipt

Fierbeţi un pumn de frunze de mentă amestecate cu eucalipt într-o oală mare. După ce infuzia au început să fiarbă, luaţi oala de pe foc şi aplecaţi-vă deasupra ei cu ateţie, fără să vă ardeţi, ţinând un prosop deasupra capului. Inspiraţi adânc vaporii de apă. Aceştia vor deschide şi vor menţine umiditatea sinusurilor.