Remedii naturale pentru tuse

1 2 jpg jpeg

Sa nu uitam ca tusea reprezinta un act reflex, de aparare, produs prin iritarea mucoaselor căilor respiratorii. Ea poate fi de 2 feluri: seaca, iritativa, neproductiva, si in acest caz trebuie folosite plante cu efect calmant, sedativ, antitusiv; si tusea productiva, in care caz plantele trebuie sa stimuleze eliminarea expectoratiilor, sa fluidifice secretiile. Este bine sa nu neglijam acest simptom, sa-l tratam cu substante cu efecte mucolitice, expectorante, dar in acelasi timp sa folosim si terapii naturale.

Iata cateva remedii naturiste pentru tuse:

-Nu neglijati nici remediile populare (cataplame, prisnite), au functionat pe vremea bunicii si functioneaza la fel de bine si astazi, in special in cazul copiilor.

-Plante utile pentru tusea seacă, cu efect calmat, emolient, antispastic bronsic, antibiotic: scai vînăt, lichen de piatră, patlagina, se utilizeaza sub forma de infuzie, decoct, de preferat ceaiuri ce contin combinatii .

-Ceaiurile se îndulcesc cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiiflamator, calmant şi expectorant.

-Pentru fluidificarea şi favorizarea eliminarii secreţiilor bronhice,se pot folosi urmatoarele plante, sub forma de ceaiuri caldute (3-4 cani/zi); au efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic, antiinflamator, fluidifiant, cicatrizant: fructe de fenicul, flori şi rădăcini de ciuboţica cucului, podbal, muguri de pin si de brad, flori şi frunze de nalbă mare, rădăcini de iarbă mare, radacina de lemn-dulce, cimbrul si cimbrişorul, flori de lumînărică, flori de tei, muguri plop.

Află şi alte remedii care calmează tusea pe traiestesanatoscusimona.ro