Remedii naturale contra transpiraţiei excesive

2 jpg jpeg

Proces natural, transpira┼úia este necesar─â pentru reglarea temperaturii corporale atunci c├ónd ne expunem la temperaturi ridicate. Mirosul nepl─âcut al acesteia este dat de contactul transpira┼úiei cu bacteriile aflate pe piele. Antiperspirantele, recomandate ├«n combaterea transpira┼úiei, blocheaz─â canalele prin care circul─â transpira┼úia. ├Äns─â tot mai multe studii au ar─âtat c─â aluminiul ┼či parabenii din produsele antiperpsirante cresc riscul apari┼úiei unor boli precum cancerul de s├ón. De aceea, este bine s─â ┼čtii c─â po┼úi miza pe alternative naturale, f─âr─â efecte secundare.

1. Salvia

Dintre toate remediile naturiste, salvia are renumele de a fi cea mai eficient─â ├«n combaterea transpira┼úiei. Administrate intern, remediile pe baz─â de salvie pot reduce la jum─âtate transpira┼úia excesiv─â. Ceaiul se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â la o can─â cu ap─â ┼či se las─â la infuzat 10 minute. Ceaiul se consum─â cu ├«nghi┼úituri mici, pe parcursul unei zile. De asemenea, infuzia de salvie se poate folosi ┼či extern: se aplic─â la subra┼ú cu ajutorul unor dischete.

2. Coaja de stejar

Folosite extern, remediile din coajă de stejar sunt de ajutor în transpiraţia excesivă. Se face un macerat din coajă de stejar din 300 g de plantă la un litru de apă. Amestecul se lasă la macerat cel mult 14 ore, după care se adaugă în apa de baie, în care se stă o jumătate de oră.

3. Piatra de alaun

Cristal mineral cu propriet─â┼úi deodorizante, piatra de alaun are ac┼úiune astringent─â ┼či antibacterian─â, put├ónd fi folosit─â pentru reglarea transpira┼úiei. Alege varianta natural─â (potasium alaun), nu pe cea sintetic─â (amonium alun). Piatra se folose┼čte fie dup─â du┼č, pe pielea umed─â, fie piatra se umeze┼čte ┼či se aplic─â pe pielea uscat─â.

4. Frunzele de nuc

Substan┼úele active din frunzele de nuc pot ├«nl─âtura mirosurile nepl─âcute date de transpira┼úie, av├ónd ┼či rol dezinfectant. Fierbe 300 g de frunze de nuc ├«ntr-un litru de ap─â, un sfert de or─â, iar dup─â ce infuzia s-a r─âcit, toarn-o ├«n apa de baie ┼či stai ├«n ap─â 15 minute.

Nucul se poate administra ┼či intern, sub form─â de infuzie. Aceasta se prepar─â din 3 linguri de fructe uscate la o can─â cu ap─â clocotit─â. Se consum─â 3 linguri de ceai zilnic, dup─â mesele principale.

5. Oţetul de mere

Un truc la-ndem├ón─â pentru normalizarea pH-ului axilar const─â ├«n tamponarea subra┼úului cu o dischet─â demachiant─â ├«nmuiat─â ├«n o┼úet de mere. Pentru rezultate ┼či mai bune, las─â la fiecare subsuoar─â discheta cu o┼úet timp de 10 de minute, dup─â care cl─âte┼čti cu ap─â.

6. Sucul de lămâie

Un alt remediu eficace contra mirosului nepl─âcut de transpira┼úie este sucul de l─âm├óie. Acest fruct con┼úine substan┼úe active care anihileaz─â aceste mirosuri. ├Än fiecare diminea┼ú─â, ├«nmoaie o compres─â ├«n suc de l─âm├óie ┼či ┼úine-o la subra┼ú c├óteva secunde. Aten┼úie! Nu folosi acest remediu dac─â ai irita┼úii pe piele la acest nivel.

7. Pudra de talc

Pudra are capacitatea de a absorbi mirosurile nepl─âcute date de transpira┼úie. Ac┼úion├ónd ca un astringent, aceast─â pudr─â protejeaz─â pielea ┼či de irita┼úiile care pot surveni ├«n urma transpira┼úiei excesive. Presar─â pudr─â de talc pentru bebelu┼či la subra┼ú, pe pielea uscat─â.

8. Sucul de ro┼čii

Contra transpira┼úiei excesive ajut─â ┼či sucul de ro┼čii. Pentru acest lucru, se adaug─â dou─â c─âni cu suc de ro┼čii ├«n apa de baie sau se aplic─â acest suc la subra┼ú ┼či se las─â un sfert de or─â, dup─â care se cl─âte┼čte cu mult─â ap─â. Acest remediu trebuie aplicat timp de dou─â s─âpt─âm├óni.

9. Aloe vera

Aceast─â plant─â are efect antiseptic ┼či astringent, iar dac─â este aplicat─â direct pe piele, aloe vera ├«mpiedic─â dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosul nepl─âcut ┼či, ├«n plus, echilibreaz─â pH-ul pielii. Zdrobe┼čte o frunz─â de aloe, aplic-o la subra┼ú ┼či stai astfel 5 minute, dup─â care cl─âte┼čti cu ap─â rece.

10. P─âtrunjelul

Clorofila din componen┼úa p─âtrunjelului sau a altor verde┼úuri ajut─â la neutralizarea mirosurilor nepl─âcute ale corpului. De aceea, consum─â c├ót mai des p─âtrunjel, spanac ┼či frunze de ceap─â verde.