Remedii care scad zahărul din sânge

1 2 jpg jpeg

CEAPA are excelente calităţi hipoglicemiante. Poţi consuma 2 linguri de suc de ceapă diluat într-un pahar cu apă, la o oră după masă. FRUNZELE DE DUD NEGRU ajută la scăderea glicemiei şi inhibă enzimele din metabolismul glucidic. „Se consumă sub formă de pulbere, macerat sau infuzie. Tratamentul se face minimum 3 luni, mergând până la 6 luni sau chiar un an, până când se vor obţine rezultate mulţumitoare”, recomandă medicul Daniela Buşneag. SCHINDUFUL. Seminţele de schinduf contribuie la menţinerea în limite normale a glicemiei. În plus, scade colesterolul „răuˮ, problemă frecventă în rândul celor cu diabet de tip 2. Se fac cure îndelungi cu macerat din seminţe. Se pun de seara până dimineaţa 2-3 linguriţe de pulbere din seminte de schinduf la o cană cu apă. Dimineaţa se filtrează şi apoi se bea pe parcursul zilei. BRUSTURELE este un alt remediu recomandat în diabet. Se recomandă decoctul preparat din 2 linguri de rădăcină de brusture mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Se fierbe 5 minute şi se lasă la răcit un sfert de oră. Se consumă 3 căni pe zi, într-o cură de 3 luni. CEAIUL VERDE scade glicemia şi este un bun înlocuitor al cafelei în cazul celor cu boli cardiovasculare. Se consumă zilnic 1-2 căni cu ceai verde, în prima parte a zilei. Acest ceai are efect energizant, din cauza conţinutului de teină. AFINUL are acţiune hipoglicemiantă, graţie mirtilinei din compoziţia plantei. „Se recomandă ceaiul din frunze şi fructe de afin, preparat din o mână de frunze şi (sau) fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Ajută la scaderea glicemiei, ameliorează retinopatia şi tulburarile de vedere, închide ulceraţiile”, potrivit medicului Daniela Buşneag. SCORŢIŞOARA scade nu numai zahărul din sânge, ci şi nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Lasă la infuzat 20 de minute un baton de scorţişoară într-o cană cu apă fierbinte. Consumă zilnic acest remediu. Se poate recurge şi la homeopatie Terapiile homeopate sau gemoderivatele (tratamente naturale obţinute din muguri sau mlădiţe) pot aduce beneficii în caz de diabet zaharat.

„Remediile homeopate stimulează capacitatea proprie de vindecare a organismului, fiind un factor declanşator al sistemului de autoapărare al organismului. Remediul homeopat este adresat bolnavului şi nu bolii în sine. În cazul de faţă, funcţia pancreasului se reface treptat. Extractele din plante sau produsele gemoderivate vin cu beneficii majore în tratamentul diabetului: extract din mlădiţe de dud, măslin, de afin, arţar”, afirmă medicul Daniela Buşneag, cu competenţe apifitoterapie, homeopatie, de la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia din Bucureşti.

Dr. Cristina Pavel

specialist în medicină de familie, apifitoterapie, acupunctură, Centrul de Sănătate şi Viaţă, Armonia, Bucureşti

Castravetele amar (Momordica) este o plantă care se cultivă în prezent şi la noi în ţară şi are efecte remarcabile în reglarea glicemiei. Turmericul asociat cu gelul de aloe reglează funcţia pancreasului, dar şi a ficatului.

Cercetările arată că unele tipuri de miere (castan, pin, tei, portocal, cimbrişor) pot fi administrate intern la diabetici, deoarece au index glicemic scăzut sau moderat şi nu cresc glicemia. Mierea de manuka, de asemenea, are un foarte bun efect antiinfecţios şi se recomandă în cazul infecţiilor apărute la diabetici.

O putem combina cu propolis, care este un bun protector vascular, cicatrizant şi antiinfecţios. Tot mierea este folosită şi extern pentru tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor, sub formă de comprese sterile.

Lăptişorul de matcă are un bogat conţinut de vitamine din grupul B, deci este util în neuropatia diabetică. Veninul de albine stimulează microcirculaţia şi se foloseşte în doze mici (sub formă de creme, unguente, microînţepături) în angiopatia diabetică.