Ponturi să-ţi menţii rezistenţa oaselor

1 2 jpg jpeg

Tipuri de mişcare pentru întărirea oaselor

Aerobic, întinderi, exerciţii cu greutăţi, jogging, sărit coarda, tenis – oricare dintre acestea te păstrează în formă la vârsta la care sistemul osos începe să-ţi facă probleme.

Mănânci mai des murături

Probioticele, ingredientul secret al alimentelor fermentate, cum sunt murăturile, îmbunătăţesc absorbţia de minerale, mai ales de calciu. Un alt atu al murăturilor este că acestea produc şi sintetizează vitamine cu rol în prevenirea problemelor digestive şi în absorbţia grăsimilor.

Bea ceaiuri de cătină şi pătrunjel

Odată cu înaintearea în vâstă, începi să iei în greutate mai repede. Dietele de slăbit drastice te pot lipsi de calciu şi de vitamina D2, necesare oaselor. Ai grijă să nu-ţi lipsească din dietă ouăle, peştele (somon, ton, macrou, sardele), cerealele integrale, nucile, lactatele. Şi ceaiul de cătină ar trebui să se afle în meniul zilnic. Reduce pofta de mâncare şi-ţi acoperă necesarul de vitamine şi minerale, (fier, calciu, magneziu). Bea 3-4 căni de ceai din fructe de cătină de-a lungul unei zile, înainte de mesele principale.

Densitatea osoasă poate fi păstrată şi cu ajutorul pătrunjelului care are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. În plus, planta conţine florură, substanţe care previn fracturile. Din pătrunjel îţi poţi prepara şi o infuzie. Îţi trebuie 2 linguri de pătrunjel tocat. Peste acesta torni 250 ml de apă fiartă. Laşi la infuzat 10 minute, strecori şi bei ceaiul căduţ, dimineaţa şi seara.

Info

Femeile care au depăşit vârsta de 50 de ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi, iar cele care au depăşit această vârstă trebuie să crească aportul de calciu cu 200 mg.

Protejează-te de osteoporoză cu laptele cu susan

O altă sursă de calciu de care ai nevoie pentru menţinerea sănătăţii oaselor este laptele în care ai pus şi seminţe de susan. Efectele sale, combinate cu aminoacizii şi mineralele din seminţele de susan contribuie la întărirea oaselor. Este de ajuns să bei de 3 ori pe săptămână căte un pahar de lapte în care ai dizolvat o linguriţă de seminţe de susan măcinate.

Îţi acoperi necesarul zilnic de calciu cu coji de ouă

Eviţi efectele osteoporozei cu un amestec din coji de ouă şi zeamă de lămâie. La fiecare 2 zile, pisează coaja păstrată de la un ou, amestecă pulberea cu zeama de la o lămâie şi las-o 24 de ore sau măcar peste noapte. Trece totul prin strecurătoare şi bea sucul obţinut.