Plante care au grij─â de s─ân─âtatea ficatului

1 2 jpg jpeg

Obiceiurile nes─ân─âtoase, cum sunt dieta bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či alimentele care se diger─â greu, nop┼úile albe ┼či stresul afecteaz─â activitatea ficatului. Acesta secret─â bil─â pentru digestie, filtreaz─â substan┼úele nutritive de toxine, neutralizeaz─â ┼či elimin─â reziduurile din organism.

Un ficat suprasolicitat începe să dea semne de îmbolnăvire prin oboseală inexplicabilă, limbă încărcată, greaţă, dureri în partea dreaptă, lipsa poftei de mâncare, miros neplăcut al gurii. Armurariul, pentru cura de detoxificare

Fitoterapeu┼úii spun c─â un ficat ├«nc─ârcat trebuie detoxificat. Curele cu armurariu sunt eficiente ├«n acest caz. Armurariul este o plant─â utilizat─â des ├«n medicina naturist─â, pentru c─â are propriet─â┼úi antioxidante ┼či de stimulare a capacit─â┼úii de regenerare a ficatului.

Se folosesc fructele ┼či semin┼úele uscate ┼či m─ârun┼úite ori sub form─â de extract. Po┼úi face infuzie dintr-o lingur─â ┼či jum─âtate de fructe de armurariu m─âcinate, la o can─â cu ap─â, pe care o la┼či la infuzat timp de 15 minute. Se beau 3 c─âni pe zi, ├«n cure de 3-4 s─âpt─âm├óni.

Po┼úi lua ┼či 1-2 linguri pe zi de ulei extravirgin din semin┼úe de armurariu sau, ├«nainte de mese, c├óte 1 linguri┼ú─â ras─â de pulbere din plant─â.

Supranumit─â ┼či planta ficatului, anghinarea ofer─â multe beneficii acestui organ. Stimuleaz─â secre┼úia de lichid biliar ┼či, datorit─â cinarinei din compozi┼úie, ajut─â la eliminarea reziduurilor din celulele hepatice. O alt─â substan┼ú─â binef─âc─âtoare ficatului este luteolina.

Aceasta stimuleaz─â metabolizarea gr─âsimilor ┼či ├«mpiedic─â acumularea lor ├«n ficat, ÔÇ×├«ngr─â┼č├óndu-lÔÇť. Fitoterapeu┼úii recomand─â anghinarea pentru efectul s─âu puternic hepatoprotector ├«n afec┼úiuni precum hepatite cronice, ciroz─â hepatic─â, insuficien┼ú─â hepatic─â. Po┼úi consuma anghinarea ca atare, ├«n salat─â.

Propriet─â┼úile p─âp─âdiei o recomand─â ├«n tratamentele naturiste pentru combaterea calculilor biliari, a anemiei, a colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť ┼či ├«n tulbur─ârile circulatorii.

P─âp─âdia este util─â ┼či ├«n curele de detoxificare, c├ónd se consum─â ceaiuri, infuzii ┼či salate cu frunze de p─âp─âdie. Substan┼úele din plant─â amelioreaz─â ┼či simptomele care ├«nso┼úesc hepatitele A, B, C.

├Än aceste situa┼úii, se fac cure cu ceai de p─âp─âdie, care se consum─â diminea┼úa, pe stomacul gol, ┼či seara, ├«nainte de culcare. Curele se ┼úin 3 luni. De asemenea, ceaiul de p─âp─âdie ajuta ficatul s─â metabolizeze alcoolul.

Un alt remediu naturist care protejeaz─â s─ân─âtatea ficatului este sulfina. De la aceast─â plant─â se folosesc ramurile ├«nflorite, care au propriet─â┼úi excelente ├«n regenerarea celulelor ficatului. F─â infuzie dintr-o linguri┼ú─â de flori m─ârun┼úite ┼či uscate la 1 can─â de ap─â ┼či bea 1-2 pe zi, timp de 3 s─âpt─âm├óni. Pe l├óng─â efectul de regenerare celular─â, sulfina are rol ┼či de stimulare a activit─â┼úii ficatului.

De la cicoare se folose┼čte partea aerian─â ┼či r─âd─âcinile, sub form─â de infuzie - 30 g de plant─â la 1 litru de ap─â, o cea┼čc─â ├«nainte de mese ÔÇô sau decoct din r─âd─âcin─â, care este mai puternic dec├ót cel din plant─â.

Po┼úi prepara decoctul din 15-30 g de r─âd─âcin─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â la 1 litru de ap─â, fierbi 5 minute, apoi la┼či deoparte ├«nc─â 15 minute ├«nainte de a-l consuma. Cicoarea este un tonic general, favorizeaz─â digestia ┼či stimuleaz─â func┼úiile hepatice, fiind de ajutor ├«n dischinezii biliare, colici biliare, hepatite cronice ┼či acute.

├Än afec┼úiuni hepatice cura cu orz verde aduce beneficii, pentru c─â aceast─â plant─â este un extraordinar rezervor de vitamine ┼či minerale, spune fitoterapeutul Ruxandra Constantina. Con┼úine vitaminele B1, B2, B6, B12, E, C, minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, molibden, germaniu, zinc, cupru, litiu), aminoacizi, polizaharide, acizi gra┼či esen┼úiali, clorofil─â ┼či antioxidan┼úi.

De asemenea, orzul con┼úine superoxid dismutaz─â (SOD), o enzim─â activ─â care are o capacitate antioxidant─â foarte mare de a revitaliza fizic ┼či psihic organismul.

Orzul verde poate fi administrat sub formă de pulbere, 1 linguriţă de praf de orz verde dizolvat în 200 ml de apă plată sau suc de fructe. Se beau 2-3 doze, în prima parte a zilei, înainte de masă.

Dr. Ruxandra Constantina

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucure┼čti

Telefon: 0733.299.355

Se recomand─â s─â facem periodic cure de detoxificare, utiliz├ónd produse naturiste care s─â ajute ┼či la regenerarea hepatic─â. ├Än acest sens, putem folosi plante cu ac┼úiune coleretic-colagog─â ┼či hepatoprotectoare, cum sunt anghinarea, cicoarea, coada-┼čoricelului, aloe, rostopasca, armurariul, sun─âtoarea, gen┼úiana, ungura┼čul, p─âp─âdia ┼či rozmarinul.

├Än combina┼úie, putem consuma ca atare sau sub form─â de ceaiuri plante depurative ale s├óngelui, cum sunt ┼úelina, aloe, anghinarea, brusturele, mesteac─ânul, cicoarea, urzica ┼či socul.