Plante care au grijă de sănătatea ficatului

1 2 jpg jpeg

Obiceiurile nesănătoase, cum sunt dieta bogată în grăsimi şi alimentele care se digeră greu, nopţile albe şi stresul afectează activitatea ficatului. Acesta secretă bilă pentru digestie, filtrează substanţele nutritive de toxine, neutralizează şi elimină reziduurile din organism.

Un ficat suprasolicitat începe să dea semne de îmbolnăvire prin oboseală inexplicabilă, limbă încărcată, greaţă, dureri în partea dreaptă, lipsa poftei de mâncare, miros neplăcut al gurii. Armurariul, pentru cura de detoxificare

Fitoterapeuţii spun că un ficat încărcat trebuie detoxificat. Curele cu armurariu sunt eficiente în acest caz. Armurariul este o plantă utilizată des în medicina naturistă, pentru că are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a capacităţii de regenerare a ficatului.

Se folosesc fructele şi seminţele uscate şi mărunţite ori sub formă de extract. Poţi face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, la o cană cu apă, pe care o laşi la infuzat timp de 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.

Poţi lua şi 1-2 linguri pe zi de ulei extravirgin din seminţe de armurariu sau, înainte de mese, câte 1 linguriţă rasă de pulbere din plantă.

Supranumită şi planta ficatului, anghinarea oferă multe beneficii acestui organ. Stimulează secreţia de lichid biliar şi, datorită cinarinei din compoziţie, ajută la eliminarea reziduurilor din celulele hepatice. O altă substanţă binefăcătoare ficatului este luteolina.

Aceasta stimulează metabolizarea grăsimilor şi împiedică acumularea lor în ficat, „îngrăşându-l“. Fitoterapeuţii recomandă anghinarea pentru efectul său puternic hepatoprotector în afecţiuni precum hepatite cronice, ciroză hepatică, insuficienţă hepatică. Poţi consuma anghinarea ca atare, în salată.

Proprietăţile păpădiei o recomandă în tratamentele naturiste pentru combaterea calculilor biliari, a anemiei, a colesterolului „rău“ şi în tulburările circulatorii.

Păpădia este utilă şi în curele de detoxificare, când se consumă ceaiuri, infuzii şi salate cu frunze de păpădie. Substanţele din plantă ameliorează şi simptomele care însoţesc hepatitele A, B, C.

În aceste situaţii, se fac cure cu ceai de păpădie, care se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, înainte de culcare. Curele se ţin 3 luni. De asemenea, ceaiul de păpădie ajuta ficatul să metabolizeze alcoolul.

Un alt remediu naturist care protejează sănătatea ficatului este sulfina. De la această plantă se folosesc ramurile înflorite, care au proprietăţi excelente în regenerarea celulelor ficatului. Fă infuzie dintr-o linguriţă de flori mărunţite şi uscate la 1 cană de apă şi bea 1-2 pe zi, timp de 3 săptămâni. Pe lângă efectul de regenerare celulară, sulfina are rol şi de stimulare a activităţii ficatului.

De la cicoare se foloseşte partea aeriană şi rădăcinile, sub formă de infuzie - 30 g de plantă la 1 litru de apă, o ceaşcă înainte de mese – sau decoct din rădăcină, care este mai puternic decât cel din plantă.

Poţi prepara decoctul din 15-30 g de rădăcină uscată şi mărunţită la 1 litru de apă, fierbi 5 minute, apoi laşi deoparte încă 15 minute înainte de a-l consuma. Cicoarea este un tonic general, favorizează digestia şi stimulează funcţiile hepatice, fiind de ajutor în dischinezii biliare, colici biliare, hepatite cronice şi acute.

În afecţiuni hepatice cura cu orz verde aduce beneficii, pentru că această plantă este un extraordinar rezervor de vitamine şi minerale, spune fitoterapeutul Ruxandra Constantina. Conţine vitaminele B1, B2, B6, B12, E, C, minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, molibden, germaniu, zinc, cupru, litiu), aminoacizi, polizaharide, acizi graşi esenţiali, clorofilă şi antioxidanţi.

De asemenea, orzul conţine superoxid dismutază (SOD), o enzimă activă care are o capacitate antioxidantă foarte mare de a revitaliza fizic şi psihic organismul.

Orzul verde poate fi administrat sub formă de pulbere, 1 linguriţă de praf de orz verde dizolvat în 200 ml de apă plată sau suc de fructe. Se beau 2-3 doze, în prima parte a zilei, înainte de masă.

Dr. Ruxandra Constantina

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti

Telefon: 0733.299.355

Se recomandă să facem periodic cure de detoxificare, utilizând produse naturiste care să ajute şi la regenerarea hepatică. În acest sens, putem folosi plante cu acţiune coleretic-colagogă şi hepatoprotectoare, cum sunt anghinarea, cicoarea, coada-şoricelului, aloe, rostopasca, armurariul, sunătoarea, genţiana, unguraşul, păpădia şi rozmarinul.

În combinaţie, putem consuma ca atare sau sub formă de ceaiuri plante depurative ale sângelui, cum sunt ţelina, aloe, anghinarea, brusturele, mesteacănul, cicoarea, urzica şi socul.