Pancreatita acută, o urgenţă medicală

1 2 jpg jpeg

În mod normal, enzimele produse de pancreas sunt evacuate în intestin pentru a participa la digestia hranei. Pancreatita acută este o inflamare gravă a acestei glande şi are 2 forme: una uşoară (edematoasă) şi una severă (necrotică). Alcoolul şi litiaza biliară, cauze frecvente În cele mai multe cazuri, pancreatita acută are 2 cauze majore: litiaza biliară (pietre la nivelul vezicii biliare) şi consumul în exces de alcool. Mai ales în timpul sărbătorilor, când preparatele grase şi alcoolul fac casă „bună”, sunt mai dese cazurile de spitalizare cu pancreatită acută.

La cei cu pietre la bilă, consumul de alimente grase stimulează golirea veziculei biliare. În acest caz, are loc o blocare a unui calcul biliar în canalul comun ce evacuează bila şi secreţiile pancreatice în intestin.

Pancreatita acută este favorizată şi de administrarea unor medicamente precum cele pentru hipertensiune (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) şi de nivelul crescut de trigliceride sau de calciu în sânge. Alţi factori implicaţi sunt: oreionul, leziunile pancreatice (produse în urma unor intervenţii chirurgicale), cancerul de pancreas, sarcina şi transplantul renal.

Aproape în toate cazurile, persoanele cu pancreatită acută au dureri abdominale severe în partea de sus a abdomenului. La jumătate din cei afectaţi, durerea iradiază spre spate. Când pancreatita este declanşată de calculii biliari, durerea apare brusc şi atinge punctul maxim al intensităţii în doar câteva minute. Când alcoolul este cauza, durerea se dezvoltă, de regulă, de-a lungul câtorva zile. Tusea, mişcările bruşte şi respiraţia profundă pot agrava durerea. Mai pot apărea greţuri, febră şi vărsături.

Pancreatita acută nu trebuie neglijată! Cei care prezintă simptomele specifice trebuie să ajungă cât mai repede la medic. Pentru diagnosticare, doctorul va recomanda analize de sânge şi investigaţii imagistice. Testele de sânge arată, printre altele, creşterea numărului de globule albe, a amilazei şi a VSH-ului. În ceea ce priveşte explorările imagistice, acestea includ tomografia, ecografia, radiografia, endoscopia şi RMN-ul.

Printre posibilele complicaţii ale pancreatitei acute se numără pseudochisturile, hemoragiile digestive şi necrozele extinse. Pot surveni şi complicaţii de ordin infecţios. În 20% din cazuri, pancreatita acută are o evoluţie severă; este vorba de forma necrotico-hemoragică. Formele necrozante pot duce la deces (30-50% din cazuri). În schimb, forma edematoasă a bolii are un prognostic bun.

În formele uşoare, se administrează medicamente antisecretorii şi tratament împotriva durerii, urmărindu-se şi reechilibrarea hidroelectrolitică. Pentru că este nevoie ca pancreasul exocrin să fie pus în repaus, alimentarea pacientului se face intravenos. Bolnavul cu formă severă va fi internat la terapie intensivă, unde este monitorizat de echipa medicală. Este nevoie de tratament chirurgical în următoarele situaţii: pancreatita care are cauză biliară, necroză, abces pancreatic, peritonită, hemoragie şi obstrucţie intestinală.

2 jpg jpeg

Pancreatita acută reprezintă inflamaţia acută a pancreasului, care se poate extinde şi la nivelul ţesuturilor peripancreatice şi chiar la nivelul altor organe. Cele mai frecvente cauze sunt consumul excesiv de alcool şi litiaza biliară. Simptomele depind de severitatea bolii.

Cele mai comune sunt: durerea abdominală ce iradiază posterior, greaţă, vărsături, subfebrilităţi. În formele severe, apare insuficienţa de organe cu tahicardie, insuficienţa respiratorie sau renală, alterarea stării neurologice şi a tranzitului intestinal.

Tratamentul depinde de cauză şi de severitatea bolii şi implică, de obicei, spitalizare. În fomele uşoare, se recomandă repaus digestiv, rehidratare şi terapia durerii. În formele severe, se adaugă tratamentul complicaţiilor şi sustinerea funcţiilor vitale. În cazul pancreatitei biliare, este necesară îndepărtarea obstacolului prin sfincterotomie şi extracţie endoscopică.

...unele virusuri (Epstein Barr) şi bacterii (Koch) pot creşte riscul de apariţie a pancreatitei acute?