O jum─âtate de pahar de vin lunge┼čte via┼úa cu 5 ani

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii de la Universitatea Wageningen din Olanda au analizat cu rigurozitate efectele alcoolului.

Ei au ┼úinut sub observa┼úie, timp de peste 40 de ani, 1.400 de b─ârba┼úi, care, la ├«nceputul studiului, erau de v├órst─â mijlocie, dup─â cum arat─â ziarul ÔÇťDaily MailÔÇŁ. Astfel, s-a confirmat c─â un consum regulat de alcool, ├«n cantit─â┼úi mici, cre┼čte longevitatea.

Cel mai bine s-a observat efectul benefic al vinului, remarcându-se că cei ce beau zilnic o jumătate de pahar de vin trăiesc cu cel puţin cinci ani mai mult decât cei care nu beau deloc. Pe de altă parte, cei care beau două pahare de vin, două halbe de bere, sau două păhărele de tărie, pe zi, trăiesc în general cu circa doi ani mai mult decât nebăutorii.

Expertul în nutriţie Marinette Streppel a explicat că un consum zilnic de 20 de grame de vin poate fi asociat cu o scădere cu 36% a riscului de deces cauzat de orice boală. Speranţa de viaţă este cu 3,8 ani mai mare în cazul bărbaţilor care consumă cantităţi mici de alcool decât a nebăutorilor.

Efectul protector al alcoolului slab asupra organismului uman se datoreaz─â unei cre┼čteri a ÔÇŁcolesterolului bunÔÇŁ, sau unei reduceri a coagul─ârii s├óngelui, subliniaz─â medicul Marinette Streppel.

Ajut─â inima Consumul de vin poate, ├«n plus, s─â aduc─â beneficii datorit─â compu┼čilor polifenolici - con┼úinu┼úi ├«n aceast─â b─âutur─â ob┼úinut─â din struguri. Ace┼čtia au capacitatea de a stopa formarea ┼úesuturilor grase ├«n artere ce pot duce la congestii cerebrale sau la atac de cord.

Excesele pot ucide

Cuv├óntul cheie este modera┼úia. Un consum mare de alcool poate duce la accidente vaculare ┼či la boli, cum ar fi cancerul sau ciroza hepatic─â. Medicii avertizeaz─â, de asemenea, c─â nu se recomand─â consumul de alcool ├«n scopul men┼úinerii s─ân─ât─â┼úii celor care dezvolt─â dependen┼ú─â.