O jumătate de pahar de vin lungeşte viaţa cu 5 ani
Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda au analizat cu rigurozitate efectele alcoolului.
Ei au ţinut sub observaţie, timp de peste 40 de ani, 1.400 de bărbaţi, care, la începutul studiului, erau de vârstă mijlocie, după cum arată ziarul “Daily Mail”. Astfel, s-a confirmat că un consum regulat de alcool, în cantităţi mici, creşte longevitatea.
Cel mai bine s-a observat efectul benefic al vinului, remarcându-se că cei ce beau zilnic o jumătate de pahar de vin trăiesc cu cel puţin cinci ani mai mult decât cei care nu beau deloc. Pe de altă parte, cei care beau două pahare de vin, două halbe de bere, sau două păhărele de tărie, pe zi, trăiesc în general cu circa doi ani mai mult decât nebăutorii.
Expertul în nutriţie Marinette Streppel a explicat că un consum zilnic de 20 de grame de vin poate fi asociat cu o scădere cu 36% a riscului de deces cauzat de orice boală. Speranţa de viaţă este cu 3,8 ani mai mare în cazul bărbaţilor care consumă cantităţi mici de alcool decât a nebăutorilor.
Efectul protector al alcoolului slab asupra organismului uman se datorează unei creşteri a ”colesterolului bun”, sau unei reduceri a coagulării sângelui, subliniază medicul Marinette Streppel.
Ajută inima Consumul de vin poate, în plus, să aducă beneficii datorită compuşilor polifenolici - conţinuţi în această băutură obţinută din struguri. Aceştia au capacitatea de a stopa formarea ţesuturilor grase în artere ce pot duce la congestii cerebrale sau la atac de cord.
Excesele pot ucide
Cuvântul cheie este moderaţia. Un consum mare de alcool poate duce la accidente vaculare şi la boli, cum ar fi cancerul sau ciroza hepatică. Medicii avertizează, de asemenea, că nu se recomandă consumul de alcool în scopul menţinerii sănătăţii celor care dezvoltă dependenţă.