Mineralele ne întăresc organismul
Calciul ne păstrează sănătatea oaselor şi a dinţilor. Este mineralul prezent în cantitatea cea mai mare în corpul omenesc. Mai mult, asigură bătăile regulate ale inimii, ne scapă de insomnii şi este un tonic al sistemului nervos. Surse naturale de calciu: lapte şi produse lactate, brânzeturi, soia, sardine, somon, alune, nuci, seminţe de floarea-soarelui, fasole uscată, conopidă, broccoli.
Magneziul este vital pentru inimă, sistemul nervos şi cel muscular. Consumul de magneziu creşte rezistenţa corpului la infecţii şi îmbunătăţeşte randamentul intelectual. Asociat cu o cantitate de calciu, combate stresul şi stările depresive. Magneziul asigură şi buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Surse de magneziu sunt legumele cu frunze verzi precum spanac, broccoli, varza şi salata, dar şi cerealele integrale, fulgii de cereale, leguminoasele (linte, fasole), fructele uscate şi oleaginoase (migdale, smochine, arahide şi unt de arahide), bananele, soia, carnea slabă, peştele (sardele) şi unele crustacee. O cantitate însemnată de magneziu se găseşte şi în apa dură, bogată în minerale.
Fierul este responsabil cu energia din organismul nostru. Consumul de alimente bogate în fier măresc capacitatea de efort a organismului şi întăreşte sistemul imunitar. Ameliorează semnele de oboseală şi reduce riscul apariţiei anemiei. Surse de fier sunt grâul, orezul, strugurii, merele, verdeţurile, dovleacul, ficatul, arahidele.
Potasiul asigură menţinerea cantităţii necesare de apă în organism. E un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, participă la reacţiile chimice care implică proteine şi glucide, stimulând secreţia de insulină şi influenţează fenomenele electrice cardiace şi neuromusculare. Potasiu găsim în anghinare, sparanghel, banane şi piper.
Zincul sporeşte rezistenţa organismului la infecţii. De asemenea, accelerează vindecarea rănilor şi reduce substanţial nivelul de colesterol din organism. Zincul este util şi pentru femeile care suferă de dereglări menstruale. Alimentele care conţin zinc sunt caisele, piersicile, carnea roşie, stridiile, grâul încolţit, ouăle.