Mierea şi cruşinul, cele mai bune laxative din natură

1 2 jpg jpeg

Dacă suferi de constipaţie cronică, este nevoie, în primul rând, să faci mai multă mişcare, să incluzi mai multe fibre în alimentaţia zilnică (legume, fructe, cereale integrale) şi să bei doi litri de apă pe zi.

Medicii vorbesc despre constipaţie atunci când există mai puţin de trei scaune pe săptămână. În cazul în care constipaţia durează de mai mult timp (două-trei luni), este bine să-ţi faci un control medical amănunţit, pentru a exclude prezenţa unor boli.

Această neplăcere digestivă mai poate apărea şi dacă suferi de unele boli (hipotiroidie, tumori pelviene), dacă ai carenţă de vitamina B1 sau dacă iei medicamente pentru ulcer. Laxativele din plante înlesnesc defecaţia şi sunt mult mai blânde decât cele de sinteză.

Mizează pe seminţele de in

Mucilagiile din seminţele de in şi de psyllium ajută la absorbţia toxinelor din colon. Pune o lingură de seminţe de psyllium în 200 ml de apă şi consumă imediat.

Atenţie! Este important ca pe parcursul zilei să bei doi litri de apă, pentru a evita blocarea intestinului.

Dacă alegi seminţele de in, consumă-le seara (două linguriţe), de patru ori pe săptămână, cu multă apă. Cruşinul, leac eficient

Printre cele mai folosite plante în constipaţie, se numără cruşinul, frasinul şi volbura.

Din cruşin îţi poţi prepara un decoct astfel: toarnă 250 ml de apă fiartă peste o linguriţă de coajă de cruşin şi lasă vasul acoperit un sfert de oră.

Fierbi apoi timp de 15 minute, laşi la răcit, iar seara iei din acest decoct 100 ml.

Frasinul se administrează ca infuzie, pe care o prepari din două linguriţe de plantă la 300 ml de apă fiartă.

Bea câte o cană, după mesele principale. Din volbură poţi prepara o tinctură cu efect laxativ.

Lasă la macerat 10 zile 20 g de plantă uscată în 100 ml de alcool de 70 de grade. Iei câte trei linguriţe din această tinctură, de trei ori pe zi (prima, pe stomacul gol, cu puţină miere).

Trucuri rapide care «grăbesc» scaunul

• Dă prin râşniţa de cafea cantităţi egale de frunze de frasin, rădăcină de cicoare şi coajă de cruşin. Ia o linguriţă din această pulbere seara, cu un pahar cu apă.

• Dimineaţa, pe stomacul gol, bea un pahar cu apă plată, în care ai adăugat o lingură de miere şi una cu oţet de mere.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

2 jpg jpeg

Dr. Cristina Pavel, medic medicină generală,

competenţe apifitoterapie, Centrul Raphael Medica, Bucureşti

Mierea se ia pe stomacul gol

Pentru tratarea constipaţiei, se vor consuma alimente bogate în fibre: legume (în special rădăcinoase) şi fructe, cereale integrale şi fulgi de cereale.

Este preferabil să renunţăm la consumul pâinii albe şi al pastelor făinoase din făină albă. Se consumă zilnic cel puţin 1,5 litri de lichide.

Dimineaţa, pe stomacul gol, luăm o lingură cu miere, simplă sau în amestec cu polen. Putem recurge şi la consumul de fructe uscate, cum ar fi caisele sau prunele.

Cu acest tip de regim, putem rezolva 80-90% din cauzele de constipaţie.

Dintre reme­diile din plante, mai putem folosi: ceai de senna, ceai verde, seminţe de psyllium şi gel de aloe.