Metode simple pentru combaterea oboselii

1 2 jpg jpeg

Lipsa luminii naturale în perioada toamnei târzii şi a iernii duce la o creştere a nivelului de melatonină, un hormon care provoacă somnolenţă. Petrece cât mai mult timp în afara casei în timpul liber, fă plimbări în natură şi profită la maximum de puţinele zile însorite.

Dieta bogată în cereale

Cerealele integrale, secara, grahamul îţi dau energia de care duci lipsă de-a lungul zilei. Au un index glicemic redus şi-ţi conferă fibre, dar au şi carbohidraţi care, în exces, pot accentua starea de somnolenţă.

Dacă alături proteine carbohidraţilor, aceştia vor fi absorbiţi mai lent în corp.

Asigură-ţi necesarul zilnic de vitamine

Mănâncă mai des fructe, nuci, seminţe, legume şi, dacă medicul de familie îţi recomandă, în urma unor analize medicale, ia suplimente alimentare.

Lipsa de energie e posibil să fie efectul unei carenţe de magneziu. Acest mineral menţine glicemia la un nivel corespunzător.

boseala poate fi cauzată şi de lipsa de vitamine din complexul B, cu rol în producerea de energie. Le procuri din ouă, nuci, carne de pasăre.

Respiră profund

O respiraţie corectă asigură buna funcţionare a organelor vitale şi alungă oboseala. Pentru relaxarea musculaturii şi o bună oxigenare, respiraţia trebuie să fie abdominală.

Câteva exerciţii de respiraţie într-o pauză, la serviciu, îţi va reda vigoarea. Inspiră profund, pe nas şi expiră pe gură, de circa 14 ori pe minut sau într-un ritm lent.

Te-ar mai putea ajuta întinderile, care stimulează musculatura, te dezmorţesc şi energizează.

Bea mai rar băuturi energizante

1-2 cafele fără zahăr pe zi sau câteva cubuleţe de ciocolată neagră te ajută să te concentrezi mai bine, prin stimularea sistemului nervos central.

Evită să consumi o cantitate mai mare sau să apelezi la ele în a doua parte a zilei, pentru că rişti să-ţi fie afectat somnul de noapte.