Măceşele ne întăresc organismul

1 2 jpg jpeg

Sunt pline de vitamine. Pe lângă vitamina C, măceşele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, provitamina A şi zaharuri.

Întăresc imunitatea. Cum toamna ne bate la uşă, iar vremea umedă creează un teren favorabil afecţiunilor respiratorii, măceşele intervin remarcabil în astfel de boli prin creşterea imunităţii.

Înlocuiesc calmantele. Măceşele funcţionează ca un calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.

Vindecă acneea. Aplicaţi zilnic pe tenul demachiat cataplasme cu infuzie de măceşe. Pe lângă hrănirea cu vitamina C, tenul va beneficia şi de substanţele astringente din pulpa măceşelor.

Au proprietăţi antiinflamatorii. Măceşele au proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene prin care pot înlocui cu succes orice tratament deja existent, dar sunt şi surse importante de antioxidanţi.

Calmează crizele de ficat. Măceşele pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare, efectul benefic fiind recunoscut.

Protejează inima. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct.

Ceaiul de măceşe stimulează bila

Ceaiul de măceşe are efect diuretic şi stimulează secreţia biliară, ajutând la tratarea unor afecţiuni ale ficatului. De asemenea, previne oboseala cronică, anemia şi oboseala provocată de efortul fizic prelungit. Infuzia se mai foloseşte la tratarea artritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, deoarece menţine elasticitatea şi permeabilitatea vaselor capilare.

Decoct, împotriva calculilor renali

Decoctul de măceşe este foarte eficient împotriva formării calculilor renali. Se mai foloseşte şi la tratarea rinitelor, a colitei cronice şi a hipertensiunii arteriale, precum şi pentru dezintoxicarea alcoolicilor.

Decoctul se prepară din două linguriţe de fructe zdrobite care se fierb în 500 ml apă timp de 10 minute. După răcire, se strecoară, se îndulceşte şi se bea de-a lungul zilei.

Siropul creşte pofta de mâncare

Siropul de măceşe se prepară din pulbere de pulpă de măceşe, fără sâmburi, peste care se pune apă clocotită, dar şi zahăr brun şi se amestecă bine la foc foarte mic.

Îl puteţi bea în loc de suc sau dimineaţa, la micul dejun. Acesta îmbunătăţeşte pofta de mâncare şi favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos.