Leacuri pentru tulburările menstruale

1 2 jpg jpeg

Dietele drastice, stresul şi trecerile de la un anotimp la altul pot fluctua ciclul. Ciclul menstrual, perioada de la debutul unui flux menstrual până la începutul altui flux menstrual, este o cascadă de evenimente hormonale controlate de hipotalamus (grup de celule nervoase din centrul creierului), glanda pituitară (glanda endocrină care secretă hormoni) şi ovare.

Leacuri pentru tulburările menstruale - Lemnul-dulce şi coada-şoricelului tratează amenoreea

Absenţa menstruaţiei sau încetarea anormală a acesteia se numeşte amenoree şi poate fi cauzată de stresul emoţional, activitatea fizică obositoare, dieta drastică, obezitate, diabet, boli de inimă şi hormonale. Nivelurile scăzute de estrogen care însoţesc această problemă duc şi la pierderea de masă osoasă.

Amenoreea se poate trata cu plante medicinale care restabilesc echilibrul hormonal. Una dintre acestea este lemnul-dulce, care are acţiune antispastică şi antiinflamatoare. Este indicată tinctura de lemn-dulce, care se obţine prin macerarea a 10 linguri de rădăcină mărunţită, în jumătate de litru de alcool de 70 de grade, pentru 2 săptămâni, într-un borcan închis ermetic.

Citeşte şi:

- Sunt normale durerile menstruale?

- Ce nu ştiai despre sindromul premenstrual

- Vitamina D poate uşura durerile menstruale

Filtrează amestecul şi depozitează lichidul în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează 1 linguriţă de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi.

Un alt leac care tratează amenoreea este infuzia de coada-şoricelului. Planta este antispastică şi favorizează apariţia menstruaţiei. Pune 1 linguriţă de plantă mărunţită, peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Acoperă, iar după 10 minute strecoară amestecul. Consumă 2 ceaiuri pe parcursul unei zile, 7 zile la rând.

Menstruaţie neregulată? Încearcă pelinariţa

Ciclul cu o durată normală, dar care se instalează la intervale de timp care depăşesc 26-30 de zile poate fi normalizat, cu ajutorul plantelor medicinale cu acţiune hormonală.

Printre acestea se numără pelinariţa, sub formă de infuzie caldă, consumată în cantităţi mici. Ceaiul se prepară din 3 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici, doar un ceai pe zi.

Mielăreaua este o altă plantă medicinală care reglează ciclul menstrual. Consumă 10-12 picături de tinctură de mielărea, diluate în apă, dimineaţa, în a doua parte a menstruaţie. În magazinele naturiste, mielăreaua se găseşte sub formă de capsule sau tinctură.

Această plantă nu este indicată persoanelor afectate de Parkinson, schizofrenie, tulburări psihice sau cancer. Totodată, nu se administrează concomitent cu anticoncepţionale sau medicamente antipsihotice şi nici pe perioada sarcinii sau a alăptării.

Leacuri pentru tulburările menstruale - Traista-ciobanului reduce sângerarea în exces

Traista-ciobanului şi sorbestrea sunt plante cu efect astrigent, care reduc sângerarea menstruală abundentă. Decoctul de sorbestrea se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită.

Se bea o cană de 3-5 ori pe zi în timpul sângerării. De ajutor este şi tinctura de traista-ciobanului. Umple o sticlă sau un borcan cu plantă culeasă recent, tăiată mărunt, peste care toarnă alcool de 45 de grade şi lasă la macerat 14 zile, la soare sau lângă o sursă de căldură.

Filtrează şi păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare. Se administrează 5-10 ml de tinctură, diluată în apă, de 3 ori pe zi.

Muşeţelul calmează crampele menstruale

Ceaiul de muşeţel a fost folosit de femeile din Egiptul Antic pentru a linişti durerile menstruale. Efectul plantei a fost confirmat de studii clinice care au arătat că infuzia creşte nivelul de glicină, un compus al urinei, care calmează spasmele musculare.

Pentru a prepara ceaiul trebuie să adaugi o lingură de flori de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care strecori şi bei.

Şi infuzia de gălbenele atenuează durerile menstruale. Pune o cană de apă fierbinte peste o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită. Acoperă 10 minute, strecoară, bea ceaiul cald, neîndulcit, cu înghiţituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. Consumă 2-3 căni de ceai pe zi.