Leacuri pentru arsurile de stomac
Arsuri, regurgitări acide, dureri la nivelul stomacului, senzaţie de greaţă. Toate acestea sunt rezultatul hiperacidităţii de la nivelul stomacului, care poate fi semnul unei gastrite hiperacide sau chiar al unui ulcer gastric.
Coada-calului are efect antiacid
Planta are şi proprietăţi cicatrizante, eficiente în cazurile de gastrită sau de ulcer. Una dintre formele de administrare a acestei plante este pulberea, care se găseşte în plafare. Se recomandă o linguriţă rasă de pulbere de coada-calului, pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi. Rezultate foarte bune în cazul hiperacidităţii gastrice se obţin prin administrarea unui amestec de plante. Se face o infuzie din părţi egale de coada-calului, talpa-gâştei, pătlagină, flori de salcâm şi sunătoare la un litru de apă. Ceaiul astfel obţinut se bea pe parcursul unei zile.
Ceaiurile care scad aciditatea stomacală
Frunzele de zmeur, de tătăneasă sau de merişor şi rădăcina de obligeană alungă arsurile de stomac. Acestea se prepară separat dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă şi se beau două-trei căni pe zi. Tot în cazurile uşoare de constipaţie, efecte deosebite are infuzia de leurdă. Aceasta se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte şi se beau două căni pe zi.
Uneori, arsurile gastrice pot fi asociate cu constipaţia. În acest caz, te pot ajuta şi remediile de mai jos:
Scoarţa de cruşin
Şi aceasta este un bun tratament al constipaţiei. Aceasta se pisează şi se prepară tot sub formă de decoct, cu o linguriţă de praf la o cană de apă. Decoctul îşi face efectul în aproximativ patru ore.
Acesta este şi el un remediu anticonstipaţie. Îl poţi face dintr-o linguriţă de aloe uscată la 250 ml de apă. Îl fierbi 3 minute, apoi strecori şi adaugi o lingură de miere. Ia câte 3 linguri de decoct pe zi, înaintea meselor principale.
Pentru constipaţiile cronice, care durează de mai mult de şapte zile, sunt necesare plante cu un efect similar laxativelor din farmacii. Acestea se administrează cât mai rar, numai în caz de nevoie. O astfel de plantă este volbura, care se combină cu ceaiul verde astfel: se pune o linguriţă de amestec la o cană cu apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se bea înaintea mesei.