Leacuri din grădina mănăstirii

1 2 jpg jpeg

Puţini ştiu că la mănăstirile din ţară găseşti atât îndrumare spirituală, cât şi leacuri. Călugării le oferă credincioşilor fără să ceară nimic în schimb. Poţi încerca şi tu câteva din remediile testate de ei de-a lungul timpului. Urzica te scapă de reumatism

Oricât de greu de suportat ţi s-ar părea urzicăturile, dacă suferi de reumatism trebuie să încerci măcar o dată leacul cu urzici dat de călugărul Iov de la Mănăstirea Neamţ.

Cu câteva frunze de urzici, baţi încheieturile umflate ori părţile dureroase ale corpului. Urzicăturile fac durerea să înceteze.

...zeama de urzici strivite, nefierte şi stoarse, din care bei un pahar pe zi. Este de ajutor când suferi de sângerări abundente la menstruaţie, hemoragie nazală sau diaree cu sânge.

Usturoiul "alungă" tusea

Despre usturoi, călugării spun că este bun celor care au boli de plămâni, mai ales tuberculoză. Îi ajută să scape de tusea chinuitoare.

Dacă n-ai probleme cu stomacul, usturoiul este un leac bun. Câţiva căţei de usturoi se iau în timpul mesei sau se înghit pe nemestecate. Remediul este indicat şi pentru hipertensivi.

...pentru prevenirea sau eliminarea paraziţilor, îndeosebi la copii, cărora le dai să mănânce usturoi câteva zile la rând, dimineaţa, pe stomacul gol.

Apa din petalele de trandafiri este bună de spălat ochii iritaţi sau care lăcrimează. Miraculos este şi ceaiul. Trei căni pe zi te ajută în caz de diaree. Pentru amigdalită îl foloseşti la gargară.

Pentru ceai, ai nevoie de o mână de petale de trandafir la un litru de apă clocotită.

...compresele cu oţet de trandafiri, care scad febra.

Dintre leacurile folosite de călugări în mănăstirile din România, tămâia este unul dintre cele mai vechi. Vindecă sufletul şi trupul.

Părintele Casian de la Mănăstirea Gura Motrului recomanda un tratament cu tămâie şi cu ulei de măsline pentru eliminarea uşoară a pietrelor la rinichi.

Tratamentul durează 23 de zile. În prima dimineaţă, înghiţi pe stomacul gol un bob de tămâie şi o lingură cu ulei de măsline.

În următoarele zile, iei cu câte o bobiţă mai mult, până în ziua a 12-a, când se folosesc trei linguri de ulei cu tămâie. După aceea, scazi treptat numărul de boabe de tămâie,

până în a 23-a zi.

Apoi faci pauză o zi, după care trei zile bei câte două căni cu ceai de pelin, dimineaţa şi seara.

...o linguriţă de tinctură de tămâie diluată într-un pahar de apă plată. Amestecul ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, dacă este luat dimineaţa, timp de trei săptămâni

Din mugurii de plop poţi face o alifie cu care tratezi arsurile şi încheieturile dureroase. Tinctura din muguri alungă tusea, dacă iei 15 picături cu apă, de trei ori pe zi.

Pentru a prepara o alifie, fierbe o parte de muguri cu trei părţi de apă, trei ore. Adaugă

două părţi de untură de porc şi ţine amestecul pe foc mocnit până când se îngroaşă.

Tinctura se face din 50 de grame de muguri şi 250 de grame de alcool de 90 de grade.

...ceaiul din 40 g muguri la un litru de apă. Acesta este leac pentru reumatism.