Lavanda vă protejează de ţânţari

1 2 jpg jpeg

Înţepăturile de insecte provoacă, de cele mai multe ori, umflarea şi înroşirea zonei, mâncărimi sau chiar stări de leşin sau vomă. În cazul înţepăturilor de ţânţari, cele care dau rezultate sunt sucul de leuştean şi uleiul de melisă.

Pentru ameliorarea zonei “înţepate”, se masează pielea cu frunze de ferigă, felii de lămâie, frunze de roşii, oţet de mere, tinctură de iederă, frunze de brusture zdrobite, frunze de muşcată sau de pătlagină. Pentru a evita înţepăturile de ţânţari se unge pielea cu ulei de mentă, de lavandă şi de cuişoare.

V-a înţepat o albină? Masaţi locul cu usturoi!

Primul gest care trebuie făcut, în cazul în care vinovată de înţepătură este albina sau viespea, este îndepărtarea acului şi masarea zonei cu usturoi pisat sau ceapă. La fel de utile sunt şi compresele cu frunze de pătlagină zdrobită.

În cazul apariţiei alergiilor se fac spălături cu apă cu sare, comprese cu suc de varză sau frunze de varză zdrobite. Se aplică şi comprese cu gheaţă sau cu infuzie de cimbru, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită, care se infuzează 5 minute, se strecoară şi se pun comprese cu tifon înmuiat în soluţia strecurată.