Hrişca, multiple beneficii pentru diabetici

1 2 jpg jpeg

De asemenea, hrişca poate fi o alternativă pentru carne, deorece proteinele pe care le conţine au o calitate mai bună şi sunt mult mai uşor de digerat. Hrişca este considerată un aliment cu beneficii extraordinare pentru sănătate.

Controlează nivelul glicemiei din sânge

Fiind o sursă bună de fibre alimentare, hrişca se distinge printr-un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce înseamnă că includerea acesteia în hrană este legată de o creştere lentă şi graduală a glicemiei din sânge.

Un studiu amplu realizat pe 36.000 de femei a urmărit efectele acestui aliment asupra dezvoltării diabetului, pe o durată de 6 ani.

Rezultatele au arătat că femeile care au consumat 3 porţii de cereale integrale pe zi au avut un risc mai mic de diabet cu 21% decât femeile care au consumat doar o porţie pe zi. Mai mult de atât, cercetătorii au observat că femeile care au mâncat mai multe alimente bogate în magneziu au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet.

Hrişca şi alte cereale integrale sunt surse bogate de magneziu, un mineral care acţionează ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv enzime implicate în utilizarea glucozei şi secreţia de insulină.

Magneziul din hrişcă ajută şi la relaxarea vaselor de sânge şi la îmbunătăţirea circulaţiei.

Hrişca poate fi consumată la micul-dejun, cu miere sau lapte, împreună cu alte cereale, sau o putem prepara sub formă de orez, terci sau budincă.

Susţine sănătatea inimii şi a sângelui

Hrişca nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor care au probleme cu colesterolul, tensiunea arterială şi nivelul de zahăr din sânge.

Acest aliment ajută la producerea de sânge şi la îmbunătăţirea circulaţiei. Studiile atribuie aceste beneficii conţinutului bogat de antioxidanţi polifenoli, în special rutină, un bioflavonoid care susţine sănătatea sistemului circulator şi previne sângerările cauzate de slăbirea vaselor de sânge.

Rutina este antibacteriană, previne cataracta şi scade nivelul colesterolului din sânge şi ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor şi plăgilor.