G─âlbenelele trateaz─â deger─âturile

1 2 jpg jpeg

Deger─âturile reprezint─â o afec┼úiune a vaselor sangvine care apare pe parcursul sezonului rece ca urmare a expunerii prelungite la frig. ├Än stadiu incipient, deger─âturile se manifest─â prin ro┼čea┼ú─â ├«nso┼úit─â de o culoare vine┼úie, umflarea ┼či paralizia temporar─â a zonei afectate.

Dac─â se agraveaz─â, pot ap─ârea ulcera┼úii ├«nso┼úite de dureri ┼či paralizii. Iat─â ce ne ajut─â: G─âlbenele. 6infuzie: se pun 20 g de flori la 1 l de ap─â clocotit─â, se infuzeaz─â 10 minute; planta cu care s-a f─âcut infuzia se folose┼čte sub form─â de cataplasme, iar cu infuzia strecurat─â se fac b─âi .

Tinctură: la 100 ml de apă fiartă se adaugă 10 ml de tinctură, preparată prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 g de plantă în 100 ml de alcool de 70 de grade; se pun comprese cu această tinctură

┼óelin─â. Se fierbe 1 ┼úelin─â de dimensiuni medii, cu frunze cu tot, timp de 45 minute, ├«n 2 litri de ap─â; se ┼úin zonele degerate ├«n decoctul cald, care se poate re├«nc─âlzi ┼či folosi de 3 ori pe zi; tratamentul dureaz─â 3-5 zile, prepar├óndu-se zilnic un nou decoct

Varz─â. Se bea un pahar de suc de varz─â pe zi, ├«ntre mese, p├ón─â la refacerea ┼úesuturilor. Varza poate fi folosit─â ┼či extern, sub form─â de comprese pe zona cu deger─âturi.