Gălbenelele te scapă de bolile intestinale

1 2 jpg jpeg

Încă din antichitate, gălbenelele erau renumite pentru virtuţile vindecătoare în suferinţele de stomac, de intestine şi de ficat. Mai mult, în numeroase zone ale Europei, ca şi în ţara noastră, gălbenelele sunt supranumite de localnici „floarea ploilor”, deoarece joacă rolul de barometru: în ziua în care florile nu-şi deschid corola dimineaţa, între orele 6.00 şi 7.00, va ploua.

Virtuţile vindecătoare

Florile de gălbenele conţin saponine, carotenoizi, acizi graşi, uleiuri volatile alături de sărurile de mangan. Această compoziţie chimică stimulează funcţiile hepatice şi renale, accelerează arderile în organism, fixează calciul şi fierul. În plus, gălbenelele au efecte antiinflamatoare, bactericide şi cicatrizante; de aceea sunt indicate în tratarea infecţiilor, inflamaţiilor şi a leziunilor pielii. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă preparatele din gălbenele în tratamentul a numeroase boli cum ar fi: gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duodenal, inflamaţii ale colonului, boli de ficat, acnee, leucoree, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale pielii, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoză şi lista nu se încheie aici.

Gălbenelele se folosesc sub formă de pulbere, infuzie simplă şi infuzie combinată, tinctură, ulei volatil şi de alifie.

Infuzie combinată pentru ulcer şi gastrită

Aceste afecţiuni se tratează cu infuzie combinată în cure care durează opt săptămâni. Infuzia combinată se prepară astfel: se pun la macerat patru linguri de flori mărunţite în 500 ml de apă, timp de opt ore, după aceea se filtrează. Peste aceste plante se adaugă încă 500 ml de apă şi se pune ceaiul la fiert, cinci minute. După ce se răceşte, se amestecă ceaiurile din prima şi din a doua filtrare. Se consumă câte trei căni de ceai pe zi, neîndulcit.

Combate colita

Un amestec de pulbere din flori de gălbenele şi de sunătoare s-a dovedit un leac pentru ambele forme de colită de fermentaţie şi de putrefacţie. Se administrează 4-6 linguriţe pe zi, în cure de trei săptămâni.

Şi crampele abdominale se tratează cu pulbere din flori, câte o jumătate de linguriţă înainte şi după masă, până când durerile cedează.

Pentru calmarea crizelor de colecist se foloseşte tinctura de gălbenele; înainte cu 15 minute de fiecare masă, se ia câte o linguriţă de tinctură diluată în apă. O cură durează trei săptămâni şi are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea acesteia în duoden. De asemenea, are efecte de stimulare a digestiei.

Pentru ulcerul varicos şi pentru rănile care se vindecă greu sunt benefice spălăturile şi compresele cu tinctură. Zilnic se spală zona afectată cu o compresă stropită cu tinctură de gălbenele. Pentru a grăbi vindecarea, după două ore se îndepărtează compresa, iar pe locul afectat se aplică un unguent care conţine extract de gălbenele, care se poate procura de la magazinele Plafar.

Uleiul de gălbenele are efect cicatrizant, antiinflamator, calmant, antibacterian şi antifungic. De curând s-au evidenţiat farmacodinamic şi proprietăţile antiedeme ale gălbenelelor. Acest ulei este folosit şi ca materie primă la prepararea produselor cosmetice şi a celor farmaceutice (unguente, creme, geluri, loţiuni, ovule)

Citeşte şi: