G─âlbenelele te scap─â de bolile intestinale

1 2 jpg jpeg

├Änc─â din antichitate, g─âlbenelele erau renumite pentru virtu┼úile vindec─âtoare ├«n suferin┼úele de stomac, de intestine ┼či de ficat. Mai mult, ├«n numeroase zone ale Europei, ca ┼či ├«n ┼úara noastr─â, g─âlbenelele sunt supranumite de localnici ÔÇ×floarea ploilorÔÇŁ, deoarece joac─â rolul de barometru: ├«n ziua ├«n care florile nu-┼či deschid corola diminea┼úa, ├«ntre orele 6.00 ┼či 7.00, va ploua.

Virtuţile vindecătoare

Florile de g─âlbenele con┼úin saponine, carotenoizi, acizi gra┼či, uleiuri volatile al─âturi de s─ârurile de mangan. Aceast─â compozi┼úie chimic─â stimuleaz─â func┼úiile hepatice ┼či renale, accelereaz─â arderile ├«n organism, fixeaz─â calciul ┼či fierul. ├Än plus, g─âlbenelele au efecte antiinflamatoare, bactericide ┼či cicatrizante; de aceea sunt indicate ├«n tratarea infec┼úiilor, inflama┼úiilor ┼či a leziunilor pielii. Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie, recomand─â preparatele din g─âlbenele ├«n tratamentul a numeroase boli cum ar fi: gastrite hiperacide, ulcer gastric ┼či duodenal, inflama┼úii ale colonului, boli de ficat, acnee, leucoree, arsuri, deger─âturi, r─âni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale pielii, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoz─â ┼či lista nu se ├«ncheie aici.

G─âlbenelele se folosesc sub form─â de pulbere, infuzie simpl─â ┼či infuzie combinat─â, tinctur─â, ulei volatil ┼či de alifie.

Infuzie combinat─â pentru ulcer ┼či gastrit─â

Aceste afec┼úiuni se trateaz─â cu infuzie combinat─â ├«n cure care dureaz─â opt s─âpt─âm├óni. Infuzia combinat─â se prepar─â astfel: se pun la macerat patru linguri de flori m─ârun┼úite ├«n 500 ml de ap─â, timp de opt ore, dup─â aceea se filtreaz─â. Peste aceste plante se adaug─â ├«nc─â 500 ml de ap─â ┼či se pune ceaiul la fiert, cinci minute. Dup─â ce se r─âce┼čte, se amestec─â ceaiurile din prima ┼či din a doua filtrare. Se consum─â c├óte trei c─âni de ceai pe zi, ne├«ndulcit.

Combate colita

Un amestec de pulbere din flori de g─âlbenele ┼či de sun─âtoare s-a dovedit un leac pentru ambele forme de colit─â de fermenta┼úie ┼či de putrefac┼úie. Se administreaz─â 4-6 linguri┼úe pe zi, ├«n cure de trei s─âpt─âm├óni.

┼×i crampele abdominale se trateaz─â cu pulbere din flori, c├óte o jum─âtate de linguri┼ú─â ├«nainte ┼či dup─â mas─â, p├ón─â c├ónd durerile cedeaz─â.

Pentru calmarea crizelor de colecist se folose┼čte tinctura de g─âlbenele; ├«nainte cu 15 minute de fiecare mas─â, se ia c├óte o linguri┼ú─â de tinctur─â diluat─â ├«n ap─â. O cur─â dureaz─â trei s─âpt─âm├óni ┼či are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizeaz─â secre┼úia de bil─â ┼či ajut─â la v─ârsarea acesteia ├«n duoden. De asemenea, are efecte de stimulare a digestiei.

Pentru ulcerul varicos ┼či pentru r─ânile care se vindec─â greu sunt benefice sp─âl─âturile ┼či compresele cu tinctur─â. Zilnic se spal─â zona afectat─â cu o compres─â stropit─â cu tinctur─â de g─âlbenele. Pentru a gr─âbi vindecarea, dup─â dou─â ore se ├«ndep─ârteaz─â compresa, iar pe locul afectat se aplic─â un unguent care con┼úine extract de g─âlbenele, care se poate procura de la magazinele Plafar.

Uleiul de g─âlbenele are efect cicatrizant, antiinflamator, calmant, antibacterian ┼či antifungic. De cur├ónd s-au eviden┼úiat farmacodinamic ┼či propriet─â┼úile antiedeme ale g─âlbenelelor. Acest ulei este folosit ┼či ca materie prim─â la prepararea produselor cosmetice ┼či a celor farmaceutice (unguente, creme, geluri, lo┼úiuni, ovule)

Cite┼čte ┼či: