Exerciţii pentru ochi sănătoşi

1 2 jpg jpeg

Fie că porţi sau nu ochelari, ochii sănătoşi sunt foarte importanţi pentru oricine, mai ales că este foarte des agresat cu lumina de pe multele ecrane folosite zilnic. Iată, deci, câteva exerciţii pentru ochi sănătoşi.

O vedere clară este dată de forma perfect sferică a ochilor. Când ai această formă la ochi, razele de lumină sunt focalizate direct pe retină, de aceea imaginea este foarte clară. Dacă forma ochilor este turtită sau alungită, razele nu se pot focaliza pe retină, aşa că apare vedere în ceaţă.

Exerciţii pentru ochi sănătoşi – ochii se păstrează sănătoşi dacă se menţine elasticitatea muşchilor oculari

Forma sferică a ochilor este dată de cele 6 perechii de muchi oculari, care sunt printre cei mai puternici muşchi din corp. Dacă muşchii oculari sunt tensionaţi, cum foarte des se întâmplă, aceştia nu mai dispun de aceeaşi flexibilitate de focalizare, aşa că poţi vedea înceţoşat. Atunci când tensiunea oculară este eliberată, muşchii recapătă forţele iniţiale şi aduc globul ocular la forma sferică, ceea ce face ca vederea clară să reapară.

Cel mai simplu şi unul dintre cele mai bune exerciţii pentru ochi sănătoşi, care ajută la îmbunătăţirea vederii este să ţii timp de 10 secunde ochii închişi. Exerciţiul nu se efectuează cu lentilele de contact sau cu ochelarii. Pentru a creşte eficienţa acestui exerciţiu, este bine să respiri adânc de 5-6 ori şi să te gândeşti la ceva plăcut. Muşchii oculari se vor relaxa prin eliberarea tensiunii.

Chiar dacă cei mai mulţi cred că vederea se deteriorează din cauza slăbirii muşchilor oculari, de cele mai multe ori aceştia sunt slăbiţi din cauza tensiunii. Aşadar, exerciţiile de detensionare a vederii sunt cele mai bune pentru a-ţi îmbunătăţii vederea. Antrenarea muşchilor oculari atunci când aceştia au nevoie doar de relaxare şi detensionare, poate strica vederea. Deci, singurul rol al unui exerciţiu de ochi este de a elibera tensiunea din muşchii oculari.

Exerciţii pentru ochi sănătoşi – cele mai bune exerciţii pentru ochi sunt cele care eliberează tensiunea oculară

Aşadar, cele mai bune exerciţii pentru ochi sănătoşi sunt cele care presupun masarea pleoapelor, închiderea ochilor. Astfel că, poţi să masaţi pleoapele stând pe un scaun comod, efectuând masajul prin mişcări circulare timp de 2 minute. Nu se formează presiune, iar mişcările trebuie să fie cât mai lente.

Un alt exerciţiu este prin presarea uşoară a pleoapelor superioare cu 3 degete. Presiunea se ţine 2 secunde, apoi se eliberează şi se repetă de maximum 5 ori.

Privirea se fixează, fără a clipi pe umărul stâng. Se ţine aşa cât timp se rezistă, apoi se închid ochii şi se relaxează. Se procedează la fel şi cu umărul drept. Apoi, se aţinteşte privirea pe zona existentă a celui de-al treilea ochi, între sprâncene, deasupra nasului. Se ţine cât timp se rezistă, apoi se închid ochii pentru relaxare. La final, se acoperă ochii cu palmele şi se ţin închişi cât timp necesită pentru relaxare.

Exerciţii pentru ochi sănătoşi – ochi sănătoşi cu exerciţii de relaxare completă

Un alt exerciţiu este de a închide şi a deschide ochii timp de 3-5 secunde de 7-8 ori. Sau rotirea ochilor în sensul ceasului de ceasornic şi invers, exerciţiu care se repetă de 5 ori. Este foarte important ca atunci când se efectuează un exerciţiu pentru ochi sănătoşi, să fie luat foarte în serios, să te deconectezi şi să stai în linişte. Respiraţia profundă în timp ce relaxezi muşchii oculari este importantă. Acoperirea ochilor cu palmele şi relaxarea completă aduce linişte în tot organismul şi îmbunătăţeşte şi vederea.