Dureri de gât? Tratează-le naturist!

1 2 jpg jpeg

Durerea de gât apare, cel mai adesea, în cadrul răcelilor şi gripei, însă poate surveni şi în urma simplei inspirări a aerului rece. Adevărată poartă de intrare pentru virusuri şi bacterii, gâtul se poate inflama uşor mai ales în sezonul rece, când infecţiile respiratorii ne dau de cap. Fie că este vorba despre un „roşu în gât” sau despre laringită, faringită sau amigdalită, poţi apela la farmacia verde pentru a le veni de hac.

Infuzia de pătlagină, adevărat balsam

Pentru calmarea durerilor de gât, poţi încerca infuziile călduţe de plante, care acţionează ca un adevărat pansament. Cele mai indicate plante sunt: pătlagina, muşeţelul, teiul, gălbenelele, podbalul, nalba, lumânărica şi echinacea. Infuziile se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se pot consuma călduţe pe toată perioada în care este prezent disconfortul de la nivelul gâtului. Pentru potenţarea efectului benefic, este bine ca aceste ceaiuri să fie îndulcite cu miere.

Un alt remediu indicat este decoctul de coajă de salcie. Acesta se prepară din 10 g de coajă mărunţită, care se fierbe în 200 ml de apă timp de jumătate de oră. Din acest decoct se iau câte 4 linguriţe pe zi, până se observă semne de îmbunătăţire.

Lavanda combate iritaţia

În laringită (inflamaţia sau iritarea coardelor vocale) se poate încerca infuzia de lavandă, plantă care are acţiune antalgică şi antiinflamatoare. Se infuzează 20 g de flori de lavandă într-un litru de apă clocotită, timp de 10 minute. Se consumă câte 3 ceşti pe zi, cel mult 5 zile. Efect benefic în laringită are şi infuzia de podbal, care se prepară din 3 linguri de plantă la o cană cu apă. Se îndulceşte cu miere şi se consumă pe parcursul unei zile.

Un alt leac indicat în durerea de gât este propolisul, care are acţiune antibacteriană, antivirală, antifungică, anestezică, antiinflamatoare şi cicatrizantă. Propolisul se poate administra sub formă de tinctură (câte o picătură la un kilogram/corp, de două ori pe zi), pe pâine ori ca tablete. Avantajul tabletelor este că acţionează mai mult local, reducând inflamaţia. De asemenea, mierea calmează eficient mucoasele iritate ale gâtului. Se ia câte o linguriţă de miere, din oră în oră.

Citeşte şi: Cimbrul, leac pentru zeci de boli

Muşeţelul ajută în amigdalită

În amigdalită (inflamarea acută sau cronică a amigdalelor), sunt recomandate plantele cu acţiune dezinfectantă şi antiinflamatoare. Se pot face gargare cu infuzie de muşeţel (3 linguri de plantă la o cană cu apă) sau cu un decoct de coajă de salcie (4 linguri de coajă la o cană cu apă).

În amigdalită, se mai pot folosi şi cataplasmele cu cartofi sau cu hrean (se rad, se pun pe o pânză şi se menţin un sfert de oră în zona gâtului).