De ce este bun vinul pentru sănătate

2 jpg jpeg

Reduce colesterolul rău

În Franţa, deşi se consumă multe mâncăruri bogate în grăsimi, atacurile de cord sunt mai puţine decât în alte regiuni de pe Glob, în care oamenii se hrănesc la fel. Acest lucru se întâmplă pentru că francezii nu uită să bea la masă un pahar cu vin roşu. Această băutură are acţiune vasodilatatoare şi ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, datorită unei substanţe din conţinutul său, resveratrolul.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Ierusalim, Israel, a arătat că persoanele care beau zilnic un pahar cu vin roşu au nivelul de colesterol „rău” (responsabil pentru blocarea arterelor inimii) mai mic cu 20% faţă de cele care nu consumă deloc vin.

Scade riscul de apariţie a maladiei Alzheimer

Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Wake Forest, din California, SUA, consumul moderat reduce riscurile de apariţie a bolii Alzheimer.

La acest studiu au participat peste 3.000 de bărbaţi şi de femei cu vârsta de peste 75 de ani. Aceştia au fost supravegheaţi timp de şase ani, iar la fiecare şase luni au fost supuşi unor investigaţii medicale. Astfel, cercetătorii au constatat că la persoanele care obişnuiau să bea unul sau două pahare cu vin (atât alb, cât şi roşu) pe zi, riscul apariţiei Alzheimer-ului a scăzut cu 37%. Împiedică formarea calculilor

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard, SUA, au arătat, în urma unei cercetări la care au luat parte peste 80.000 de femei, că o creştere a consumului de lichide reduce riscul de apariţie a pietrelor la rinichi.

Băutura cu cele mai semnificative efecte în acest sens a fost vinul roşu. Astfel, din 17 băuturi testate, printre care ceai, cafea, sucuri de fructe, lapte şi apă, vinul a fost asociat cu cea mai mare reducere a riscului de apariţie a calculilor renali, de 59%. Este suficient un singur pahar pe zi, înainte de masă.

Previne apariţia unor tipuri de cancer

Vinul, consumat cu moderaţie, poate preveni apariţia unor anumite tipuri de cancer ( renal, ovarian şi pulmonar), datorită antioxidanţilor care se găsesc din belşug în această băutură.

Cercetătorii britanici au descoperit că două pahare cu vin roşu pe săptămână scad cu 40% riscul de cancer renal. Cât despre cancerul pulmonar, conform unei echipe de cercetători americani din California, un singur pahar cu vin pe zi reduce cu 60% riscul de a face această boală. În cazul cancerului ovarian, la femeile care obişnuiesc să bea nu mai mult de 150 ml de vin roşu pe zi, s-a constatat că riscul de a dezvolta afecţiunea se reduce cu 24%.