Cum usuci ┼či p─âstrezi plantele medicinale

1 2 jpg jpeg

Se recolteaz─â ┼či toamna

Momentul în care culegem plantele pentru a le pune la uscat este deosebit de important. De exemplu, dacă de la o plantă vrem să uscăm florile, atunci recoltarea trebuie făcută la începutul perioadei de înflorire, pentru că întârzierea recoltării duce la scuturarea petalelor, care sunt bogate în substanţe active.

Astfel de plante sunt coada-┼čoricelului, g─âlbenelele ┼či mu┼če┼úelul. De asemenea, recoltarea r─âd─âcinilor sau a bulbilor se face la ├«nceputul prim─âverii sau la sf├ór┼čitul toamnei. Ca regul─â general─â, plantele se recolteaz─â fie diminea┼úa, pe r─âcoare, fie dup─â-amiaza, p├ón─â la apusul soarelui.

Nu se spal─â

Plantele medicinale nu trebuie sp─âlate ├«nainte de a fi puse la uscat, ne sf─âtuiesc fitoterapeu┼úii. Pentru ca plantele s─â fie c├ót mai curate, este indicat s─â nu le culegem de pe marginea drumului, deoarece sunt pline de praf ┼či de noxele eliberate de ma┼čini.

Cele mai bune locuri pentru recoltarea plantelor sunt poieni┼úele, mun┼úii, dealurile ┼či propria gr─âdin─â.

Înainte de a le pune la uscat, trebuie să ne asigurăm că încăperea în care vor sta este una răcoroasă.

├Än ceea ce prive┼čte florile ┼či frunzele, acestea se usuc─â de obicei la umbr─â, ├«n spa┼úii bine aerisite. R─âd─âcinile ┼či scoar┼úa necesit─â uscare ├«n camere mai c─âlduroase, ├«ns─â temperatura din aceste ├«nc─âperi nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 35 de grade Celsius. ├Än schimb, semin┼úele plantelor se usuc─â cel mai bine la soare.

De asemenea, nu este indicat s─â a┼čez─âm plantele direct pe mas─â, ci s─â punem sub ele o bucat─â de tifon sau h├órtie netip─ârit─â. Obligatoriu, le vom a┼čeza ├«n straturi sub┼úiri, iar din c├ónd ├«n c├ónd le vom amesteca, pentru a se usca foarte bine pe toate p─âr┼úile.

Fere┼čte-le de c─âldur─â!

După uscare, care poate dura până la trei săptămâni, plantele se pot păstra în pungi de hârtie sau în cutii de carton, pentru a fi ferite de lumină.

├Än caz contrar, ├«┼či pierd calit─â┼úile.Nu este indicat s─â le ┼úinem ├«n pungi de plastic sau ├«n cutii de tabl─â. Asta deoarece, ├«n cazul plantelor care con┼úin uleiuri volatile, cum este, de exemplu, lev─ân┼úica, plasticul absoarbe o mare parte din arome ┼či, astfel, scade eficien┼úa tratamentelor.

O alternativ─â la metodele de p─âstrare sunt borcanele colorate, care feresc plantele de lumin─â. Recipientele ├«n care se p─âstreaz─â plantele trebuie ferite de c─âldura excesiv─â. Doar ├«n acest mod, plantele ├«┼či vor p─âstra savoarea, culoarea ┼či mirosul.

Mirodeniile pot fi ob┼úinute ┼či ├«n cas─â

Multe dintre plantele aromate cu ajutorul c─ârora d─âm gust m├ónc─ârii pot fi uscate ┼či acas─â. Aceste plante nu necesit─â condi┼úii speciale de recoltare. P─âtrunjelul, m─ârarul, cimbrul ┼či leu┼čteanul sunt doar c├óteva dintre plantele pe care le putem usca acas─â.

Procesul de uscare este similar cu cel al plantelor medicinale. Excep┼úie face doar cimbrul. Fiind sub form─â de crengu┼úe, acestea se leag─â ├«ntr-un buche┼úel ┼či se at├órn─â la uscat ├«n c─âmar─â.

Bine de ┼čtiut

Nu recolta plantele ├«n pungi de plastic, deoarece plasticul se ├«ncinge ┼či, din cauza c─âldurii, substan┼úele de baz─â se inactiveaz─â.

Nu cumpăra plante medicinale din pieţe, deoarece este posibil să nu fi fost respectate condiţiile de recoltare.

Nu p─âstra plantele uscate mai mult de un an, deoarece ├«┼či pierd propriet─â┼úile t─âm─âduitoare. Speciali┼čtii recomand─â s─â recolt─âm ┼či s─â usc─âm plante ├«n fiecare an.