Coaja de ou, cea mai bun─â surs─â de calciu

1 2 jpg jpeg

Nivelul calciului din organism se află, de obicei, printr-un simplu test de sânge. Există, însă, câteva semne, transmise de corpul nostru, care ne pot trimite la medic.

Hipocalcemia se manifest─â prin tulbur─âri digestive (balon─âri, colici abdominale violente, dificult─â┼úi de degluti┼úie), neuropsihice (modificarea excitabilit─â┼úii neuromusculare: senza┼úie de amor┼úire a m├óinilor ┼či furnic─âturi, contrac┼úii musculare spontane, crampe), dar ┼či prin senza┼úie nemotivat─â de lips─â de aer. Toate acestea ne anun┼ú─â c─â putem suferi de o caren┼ú─â acut─â de calciu. Iat─â ce trebuie s─â m─ân├ónci.

Coada-calului. Planta con┼úine acid silicic, din care 10-20% ├«n form─â solubil─â, ceea ce o face interesant─â at├ót ├«n tratamentul hipocalcemiei, c├ót ┼či ├«n cazul lipsei de fosfor, ┼čtiut fiind faptul c─â lipsa de siliciu precede pierderile de calciu.

Pudra ob┼úinut─â prin m─âcinarea plantei se poate lua sublingual, c├óte un v├órf de cu┼úit, de 3-4 ori pe zi. Se mai poate folosi ┼či sub form─â de decoct (o linguri┼ú─â la o can─â, se fierbe 15 minute) din care se beau 2-5 c─âni pe zi, ├«n func┼úie de gravitatea bolii.

Gr├óul, orzul, ov─âzul. Se folosesc tincturile, ├«n doze de 40, 20-40 ┼či, respectiv, 10-15 pic─âturi, de 3 ori pe zi. Produsele sunt deopotriv─â utile ├«n spasmofilie, ca parte component─â dintr-o schem─â complex─â de tratament, care mai include ceaiuri ┼či produse cu microelemente.

Infuzie de plante. Se prepar─â un amestec din c├óte 7 p─âr┼úi fructe de m─âce┼č ┼či de c─âtin─â ┼či c├óte 3 p─âr┼úi frunze de ciubo┼úica-cucului ┼či de roini┼ú─â. Se face o infuzie din dou─â linguri de amestec la un litru de ap─â, cantitate care se bea ├«ntr-o zi, ├«ndulcit─â cu miere sau nu, eventual, amestecat─â cu suc de morcovi ┼či de tomate.

Macerat din coaj─â de ou. Un preparat clasic, u┼čor de administrat ┼či cu foarte bune rezultate se ob┼úine din coji de ou─â, suc de l─âm├óie ┼či miere de albine, proced├ónd ├«n felul urm─âtor: ├«ntr-un borcan cu filet, peste coaja rezultat─â de la cur─â┼úarea a 4 ou─â fierte (c─ârora li s-au scos ├«n prealabil pieli┼úele interioare) se adaug─â sucul de la dou─â l─âm├ói de m─ârime mijlocie ┼či se las─â la macerat timp de 3 zile, apoi se filtreaz─â cu tifon ┼či se adaug─â aceea┼či cantitate de miere. Se beau 1-3 linguri┼úe pe zi ├«nainte de mese ┼či alte 3-4 linguri┼úe pe zi, dup─â mese.

Calciul asigur─â s─ân─âtatea din┼úilor ┼či a oaselor

Hipocalcemia reprezint─â sc─âderea concentra┼úiei calciului din s├ónge, mult sub valoarea de 9-11 mg/100 ml, apreciat─â drept normal─â.Valorile sunt, ├«n general, mai crescute la b─ârba┼úi dec├ót la femei ┼či au tendin┼úa de sc─âdere u┼čoar─â odat─â cu v├órsta sau cu unele st─âri patologice sau fiziologice (hemoragii, sarcin─â, al─âptare, menopauz─â).

Calciul este mineralul prezent ├«n cantitatea cea mai mare ├«n corpul omenesc. Contribuie, al─âturi de fosfor, la men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii oaselor ┼či a din┼úilor. ├Ämpreun─â cu magneziul, este responsabil de s─ân─âtatea sistemului cardiovascular.