Cele mai puternice ceaiuri laxative

2 jpg jpeg

Constipa┼úia poate avea urm─âri foarte grave, de la balon─âri ┼či dureri de burt─â la cancer de colon. Din fericire, natura a pus la dispozi┼úia omului numeroase plante care s─â-l ajute s─â trateze diverse afec┼úiuni. Tratate din timp, acestea pot preveni bolile nedorite. Iat─â unele dintre cele mai puternice ceaiuri laxative.

Cele mai puternice ceaiuri laxative ÔÇô ceaiul de cru┼čin, recomand─âri ┼či contraindica┼úii

Ceaiul de cru┼čin este unul dintre cele mai puternice ceaiuri laxative, datorit─â deriva┼úilor antracenici. Ace┼čti deriva┼úi cresc motilitatea colonului, stimul├ónd contrac┼úiile. Deoarece gr─âbesc timpul de contrac┼úie ┼či reduc absorb┼úia lichidelor prin lumen, ace┼čtia accelereaz─â pasajul intestinal. Mai mult, stimuleaz─â secre┼úiile de cloruri ┼či prin aceasta contribuie la cre┼čterea con┼úinutului de ap─â ┼či de electroli┼úi din intestine.

Scoar┼úa de cru┼čin nu trebuie utilizat─â ├«n stare proasp─ât─â, ci doar uscat─â timp de un an sau supus─â unui ┼čoc termic de 100 de grade Celsius. Ca mod de preparare ┼či administrare, se pun 1-2 linguri┼úe de scoar┼ú─â fragmentat─â la ├«mbibat ├«ntr-o can─â de ap─â fierbinte timp de 1-2 ore. Apoi se fierbe timp de 15-20 de minute, complet├ónd cu ap─â la nevoie. Se bea o can─â de ceai ├«ndulcit cu miere seara ├«nainte de culcare.

Studiile din ultimii 15-20 de ani au demonstrat c─â purgativele care con┼úin deriva┼úi antracenici favorizeaz─â apari┼úia cancerului colono-rectal. Decoctul din coaj─â de cru┼čin, dar ┼či celelalte produse farmaceutice pe baz─â de cru┼čin nu se vor utiliza mai mult de 7 zile pe lun─â, iar atunci se utilizeaz─â doar ├«n cazurile de constipa┼úie grav─â. De asemenea, produsele pe baz─â de cru┼čin sunt interzise ├«n obstruc┼úiile intestinale, ├«n inflama┼úiile acut-intestinale, ├«n boala Crohn, ├«n colitele ulceroase, apendicite sau dureri abdominale de origine necunoscut─â. Nu se administreaz─â de c─âtre femeile ├«ns─ârcinate ┼či nici copiilor sub 12 ani. Contra constipa┼úiei se folosesc alternativ semin┼úe de in, ulei de parafin─â ├«n uz extern, p├óine graham ┼či alte alimente care ajut─â.

Cele mai puternice ceaiuri laxative ÔÇô ceaiuri eficiente ├«n constipa┼úii ┼či cure de dezintoxicare

Ceaiul de volbur─â sau rochi┼úa r├óndunicii, care datorit─â rezinelor ┼či produ┼čilor de scindare, materia prim─â are ac┼úiune purgativ─â asem─ân─âtoare cu Tubera Jalapa. Se recomand─â ├«n special tinctura de volbur─â ├«n constipa┼úii, nu mai mult de 7 zile pe lun─â ┼či se ia alternativ cu alte purgative.

Ceaiul din frunze ┼či fructe de c─âlin este un alt ceai laxativ dintre cele mai puternice. O linguri┼ú─â de flori sau frunze de c─âlin la o can─â de ceai este suficient─â. Se beau 2 c─âni pe zi, dar nu pe termen ├«ndelungat, ci de maximum 7 zile pe lun─â.

Pentru efecte c├ót mai rapide ┼či eficiente se pot amesteca ceaiurile cu efecte laxative, dar s─â nu se dep─â┼čeasc─â cele 7 zile pe lun─â. Alte ceaiuri sau plante care se pot combina ┼či sunt recunoscute pentru efectele laxativ-purgative sunt: frasinul, feniculul, linari┼úa (foarte eficient─â pentru eliminarea toxinelor din organism), semin┼úele de mu┼čtar alb ├«ntregi, p─âtlagina, uleiul de ricin, s├ónzienele galbene.