Cele mai eficiente metode să alungi ţânţarii

1 2 jpg jpeg

Ulei esenţial de lavandă

Parfumul lavandei nu este deloc pe placul ţânţarilor. Un ghiveci cu lavandă pus la tine în cameră va ţine la dstanţă micile vietăţi. Poţi să ungi pielea cu ulei de lavandă (amestecat cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui), pentru a evita înţepăturile de ţânţari.

Suc de aloe vera

O altă plantă pe care ţânţarii nu o agreează este aloe vera. O poţi planta în grădină, dar şi în ghiveci, în locurile luminoase din casă. Sucul de aloe vera alungă ţânţarii, de aceea îl poţi aplica pe piele ori de câte ori ştii că trebuie să îţi petreci câteva ore în locuri în care sunt şi ţânţari. Acest suc poate fi aplicat şi pe locul înţepăturilor, pentru că reduce inflamaţia şi grăbeşte vindecarea.

Ulei esenţial de mentă

O altă plantă care alungă ţânţarii este menta. O poţi cultiva în ghivece, dar poţi folosi şi uleiul esenţial de mentă, cu care să îţi masezi pielea, mai ales dacă îţi petreci seara într-un loc în mijlocul naturii.

Produse de îngrijire cu aromă de citrice

Mirosul de citrice ţine ţânţarii la distanţă. Agresorii aceştia atât de aprigi dispar rapid când se apropie de ei aroma de citrice. Poţi folosi o loţiune de corp sau un gel de duş care conţine aromă de lămâie, pentru a verifica eficacitatea acestui remediu asupra ţânţarilor. Vei avea pielea împrospătată, catifelează şi, în acelaşi timp, insectele precum ţânţarii vor sta departe de tine. O altă variant ar fi să adaugi în gelul de duş coajă de lămâie.

Soluţii naturale să vindeci zonele afectate de înţepături

Pielea iritată din cauza înţepăturilor de ţânţari îşi revine mai repede dacă o masezi cu usturoi sau ceapă pisate, cu ulei esenţial de migdale. Şi compresele cu gheaţă sau cu infuzie de frunze de mentă şi de cimbru au efect de calmare şi de reducere inflamării.

Alte metode de a ţine ţânţarii la distanţă

Aparatul cu ultrasunete se amplasează la 30cm - 1,5 m faţă de sol, este foarte bun de pus şi în camerele copiilor şi afectează sistemul auditiv al insectelor. Nu se pun sub perdea sau alte materiale, iar efectul lor se cunoaşte după câteva ore.

Lampa cu lumină albastru-violet şi arc electric este foarte eficientă, deoarece lumina atrage toate insectele şi electrocutează la contactul cu ele. Se pun în camerele întunecate, nu degajă substanţe chimice şi necesită curăţare.

Lămpile cu lumină ultravioletă alungă ţânţarii. Unele aparate au şi un ventilator care acţionează ca un aspirator. Ca să atragă cât mai multe insecte, trebuie agăţate la circa un metru depărtare de o altă sursă de lumină, în cel mai întunecat loc al încăperii. Suprafaţa de acţionare a aparatului este de 20 de metri pătraţi, fiind eficient numai în spaţii închise.

Aplica cu adeziv acţionează ca o capcană pentru ţânţari. Aparatul are formă de aplică şi emite raze ultraviolete cu care atrage insectele. Acestea se lipesc în interiorul lui. Colile de hârtie adezivă trebuie înlocuite în fiecare lună.