Cele mai bune soluţii pentru hipertensiune

1 2 jpg jpeg

Exist─â c├óteva remedii pe baz─â de plante care, al─âturi de mici schimb─âri ale stilului de via┼ú─â, pot ┼úine tensiunea arterial─â sub control. Tratamentul naturist este indicat ├«n cazurile u┼čoare de hipertensiune, put├ónd fi ┼úinut ├«n paralel sau chiar ├«nlocuind o perioad─â de timp medicamentele clasice. ├Äns─â, ├«nainte de a-l urma, cere ┼či opinia medicului!

Brusturele curăţă sângele

R─âd─âcina de brusture este un excelent purificator al s├óngelui ┼či al ├«ntregului corp. De asemenea, planta este un bun diuretic, elimin├ónd excesul de ap─â din ┼úesuturi, ajut├ónd la reglarea tensiunii. Remediul este indicat mai ales persoanelor hipertensive care sunt supraponderale ┼či care au nivelul colesterolului crescut. Se face un decoct dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la 300 ml de ap─â. Se fierbe cinci minute ┼či se bea de-a lungul unei zile.

Talpa-g├ó┼čtei regleaz─â ritmul inimii

Este una dintre plantele cu efect calmant, ea sc─âz├ónd tensiunea prin reglarea ritmului cardiac ┼či a presiunii sanguine. Este recomandat─â mai ales persoanelor care au tensiunea crescut─â din cauza stresului, iritabilit─â┼úii sau ├«ncord─ârii. Se prepar─â o infuzie din trei linguri de talpa-g├ó┼čtei la o can─â cu ap─â ┼či se iau 3-5 linguri pe zi, timp de 4-6 s─âpt─âm├óni. ├Än combina┼úie cu vale- riana ┼či cu p─âducelul, este indicat─â ├«n hipertensiunea instalat─â la menopauz─â.

P─âducelul, tonic cardiovascular

At├ót medicii cardiologi, c├ót ┼či fitoterapeu┼úii recunosc efectele benefice ale p─âducelului asupra inimii ┼či asupra vaselor de s├ónge, fiind un adev─ârat tonic pentru sistemul cardiovascular. P─âducelul ajut─â la sc─âderea tensiunii prin dilatarea vaselor sanguine ┼či la stabilizarea ritmului cardiac. Se prepar─â o infuzie dintr-o lingur─â de frunze ┼či de flori de p─âducel la o can─â cu ap─â ┼či se bea ├«n cursul unei zile.

Traista-ciobanului opre┼čte hemoragiile

Cercetările au arătat că planta are un rol important în coagularea sângelui. De aceea, este recomandată în cazul hipertensiunii însoţite de sângerări sau în hipertensiunea apărută la menopauză. Cea mai eficientă este infuzia preparată din 2-3 linguri de plantă (partea aeriană) la 200 ml de apă, din care se iau câte 4-5 linguri pe zi. Traista-ciobanului nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece stimulează contracţiile uterine.

Usturoiul protejează vasele de sânge

Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru hipertensiune este usturoiul. Beneficiile lui se datoreaz─â unei substan┼úe (alicina) care relaxeaz─â vasele de s├ónge, protej├ónd pere┼úii acestora. 100 g de usturoi se zdrobesc ┼či se las─â la macerat ├«ntr-un pahar cu ap─â fiart─â ┼či r─âcit─â. Se las─â ├«n repaus ┼čapte zile. Se filtreaz─â ┼či se beau c├óte 20 de pic─âturi de 3-5 ori pe zi.

Vâscul stabilizează presiunea sanguină

Aceast─â plant─â poate regla tensiunea arterial─â, fiind indicat─â at├ót hipertensivilor, c├ót ┼či hipotensivilor. V├óscul nu este indicat bolnavilor cu afec┼úiuni cardiovasculare, iar cei care ├«l folosesc trebuie s─â ├«ntrerup─â tratamentul dac─â apar b─ât─âi neregulate ale inimii.

Se prepar─â un macerat din dou─â linguri┼úe de frunze, care se las─â peste noapte (circa opt ore) ├«n 500 ml de ap─â. Se filtreaz─â, se ├«ndulce┼čte ┼či se bea ├«n cursul unei zile. Tratamentul se ┼úine timp de trei s─âpt─âm├óni.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Cristina Bogdan competenţe în acupunctură, homeopatie, apiterapie, fitoterapie, nutriţie Clinica Naturopathia Med

Hipertensiunea ap─ârut─â ├«n condi┼úii de ├«ngrijorare, anxietate sau team─â poate fi tratat─â cu p─âducel, v├ósc, valerian─â, obligean─â, rozmarin, roini┼ú─â sau cu salvie. ├Än ceea ce prive┼čte hipertensiunea asociat─â aterosclerozei ┼či obezit─â┼úii, este important─â asocierea plantelor cu efect hipotensor ┼či de sc─âdere a colesterolului (p─âducel, traista-ciobanului, p─âp─âdie, afin, coac─âz etc.) cu plantele care elimin─â excesul de ap─â din ┼úesuturi (m─âtase de porumb, coada-calului, frasin, mesteac─ân).