Ceaiuri care combat transpiraţia excesivă

1 2 jpg jpeg

Transpira┼úie abundent─â poate s─â apar─â la nivelul palmelor, axilelor, t─âlpilor sau a spatelui ┼či variaz─â ├«n func┼úie de o serie de factori: persoan─â, v├órst─â, diet─â, tipul de activitate sau igien─â personal─â. ÔÇŁP├ón─â la un punct, transpira┼úia este un fenomen normal. C├ónd se manifest─â ├«n exces, prin hipersudora┼úie, organismul ├«ncearc─â s─â-┼či regleze temperatura.

├Än astfel de situa┼úii, terapia cu unele plante cu efect antiseptic ┼či antiinflamator joac─â un rol major deoarece diminueaz─â transpira┼úia excesiv─â, ├«nl─âtur─â pericolul irit─ârii pielii ┼či atenueaz─â mirosul nepl─âcut al sudorii,ÔÇŁ precizeaz─â Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie, cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie. Plantele medicinale antisudorifice se folosesc at├ót intern, c├ót ┼či extern. Iat─â cele mai eficiente plante cu propriet─â┼úi antiperspirante!

Infuzia de salvie

Este apreciat─â ca un bun remediu ├«mpotriva transpira┼úiei nocturne. Se prepar─â din dou─â linguri┼úe de plant─â uscat─â ┼či dintr-o can─â de ap─â clocotit─â. Se consum─â c├óte dou─â c─âni de infuzie pe zi, iar prima se bea diminea┼úa, pe stomacul gol. A doua can─â se bea pe parcursul zilei. Infuzia de salvie este contraindicat─â mamelor care al─âpteaz─â, deoarece reduce cantitatea de lapte. Tratamentul trebuie urmat cel pu┼úin 20 de zile.

Infuzia de busuioc

limiteaz─â transpira┼úia excesiv─â - general─â sau par┼úial─â. Ceaiul se prepar─â din zece frunze uscate ┼či o can─â de ap─â clocotit─â. Zilnic, se consum─â c├óte dou─â c─âni de infuzie. ├Än paralel cu cele dou─â por┼úii zilnice de ceai, cu o astfel de infuzie se spal─â ┼či axilele ┼či are efectul unui foarte bun antiperspirant. Mirosul nepl─âcut se elimin─â, treptat, din tegument. Tratamentul trebuie urmat cel pu┼úin patru s─âpt─âm├óni.

Frunzele de nuc

Se folosesc sub formă de infuzie simplă sau concentrată. Infuzia simplă se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate care se infuzează într-o cană de apă clocotită, timp de 15 minute.

Din acest ceai, zilnic, se beau c├óte dou─â c─âni. Infuzia concentrat─â se prepar─â din trei linguri de frunze uscate ┼či dintr-o can─â de ap─â clocotit─â; din acest remediu se administreaz─â c├óte trei linguri pe zi dup─â fiecare mas─â principal─â. Un leac foarte bun, cu efecte de durat─â, este decoctul superconcentrat, care se ob┼úine prin fierberea a 500 g frunze uscate, ├«n trei litri de ap─â, timp de 20 de minute. Tratamentul cu acest decoct trebuie urmat un interval de cel pu┼úin zece zile.

Ceaiul de lev─ân┼úic─â limiteaz─â cantitativ transpira┼úia la nivelul subsuorilor ┼či fe┼úei. Infuzia se prepar─â din dou─â linguri┼úe de plant─â uscat─â ┼či dintr-o can─â de ap─â clocotit─â. De asemenea, pentru a spori efectul antimicrobian al terapiei se adaug─â c├óte cinci pic─âturi ├«ntr-un litru de ap─â cald─â. Cu un burete ├«nmuiat ├«n aceast─â solu┼úie, se spal─â axilele ┼či picioarele.

Menta este un aliat valoros ├«n tratamentul intern ┼či extern al sudora┼úiei, deoarece elimin─â mirosul ur├ót al acesteia ┼či revigoreaz─â zonele afectate. Se consum─â zilnic c├óte o infuzie, care se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de frunze ┼či dintr-o can─â de ap─â clocotit─â.

Pentru uz extern se folose┼čte decoctul, care se prepar─â din zece linguri de plant─â uscat─â care se fierb ├«n trei litri de ap─â, vreme de cinci minute. C├ónd decoctul este c─âldu┼ú, se tamponeaz─â axilele cu un burete ├«mbibat ├«n decoct. Tratamentul se repet─â de trei ori pe s─âpt─âm├ón─â.