Ce nu ştiai că poţi trata cu scorţişoară

2 jpg jpeg

Scorţişoara, sub formă de diferite preparate fitofarmaceutice, este folosită ca remediu naturist în tratarea unor afecţiuni precum: răceli, bronşite, gripă, insomnie, afecţiuni digestive, gingivită, probleme ale pielii, memorie sau suprasolicitări nervoase datorate stresului. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva tratamente naturiste cu scorţişoară.

Te scapă de bătături

Antioxidanţii din scorţişoară, combinaţi cu alte ingrediente cunoscute pentru proprietăţile lor curative, revitalizează pielea crăpată şi bătătorită a picioarelor. Astfel, amestecaţi sucul stors din 5 lămâi cu o lingură de ulei de măsline, un sfert de cană de lapte integral, o jumătate de cană de apă şi două linguri de scorţişoară, apoi ţineti picioarele timp de 15 minute în amestecul ce îţi va reda frumuseţea pielii tălpilor.

Diabet

În acest caz, scorţişoara are o triplă afecţiune: scade direct nivelul zahărului din sânge, stimulează şi reglează secreţia de insulină a pancreasului şi creşte receptivitatea organismului la insulină. Mai multe studii au demonstrat că administrarea a 3-6 grame de pulbere de scorţişoară pe zi poate scădea glicemia cu 18-29%, iar efectele antidiabetice se menţin până la 2-3 săptămâni de la încheierea tratamentului. La pacienţii cu diabet de tip 2, tratamentul cu scorţişoară ajută la reducerea dozelor de insulină şi previne complicaţiile neplăcute ale diabetului.

Ajută memoria

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat gumă cu extract de scorţişoară au avut rezultate mai bune la testele de memorie. Alte studii realizate în Israel, în 2011, au arătat că administrarea zilnică de scorţişoară combate procesele degenerative de la nivelul creierului şi ajută la păstrarea funcţiilor cognitive intacte până la vârste înaintate.

Ameliorează tusea uscată

Scorţişoara este un remediu excelent împotriva tusei uscate. Dizolvaţi câteva beţişoare de scorţişoară într-o cană cu apă, timp de câteva ore, după care beţi conţinutul. Substanţa obţinută în urma acestui procedeu calmează şi protejează gâtul iritat.

Mai puţine kilograme

Condimentul reglează cantitatea de sânge din organism şi calmează senzaţia de foame. O cană de ceai rece de scorţişoară băut chiar înainte de fiecare masă ne scade apetitul, astfel că vom consuma mai puţină mâncare. De asemenea, scorţişoara reduce pofta de dulce.

Totodată, se poate administra un gram de pulbere de scorţişoară după fiecare masă - reglează activitatea pancreasului şi glicemia, prelungeşte starea de saţietate, arde grăsimile şi previne formarea ţesutului adipos.

Aliat al sistemului digestiv

Un gram de pulbere de scorţişoară administrat înainte de fiecare masă acţionează ca un tonic pentru digestie, fiind recomandat în gastritele hiper- şi hipoacide. De asemenea, acest remediu este util în combaterea indigestiei şi a anorexiei nervoase.

În combinaţie cu o linguriţă de miere, remediul ajută la eliminarea balonării şi tratează o mare parte din simptomele sindromului de colon iritabil.

Combate anxietatea şi stresul

Atât aromatizarea locuinţei cu ulei volatil de scorţişoară, cât şi administrarea internă a acestei plante are efecte pozitive asupra stării de spirit. La nivelul emoţiilor, scorţişoara induce starea de bine, de optimism şi de calm, în timp ce la nivel mental sporeşte creativitatea şi concentrarea. Scorţişoara este un excelent remediu pentru combaterea depresiei şi funcţionează ca un bun afrodisiac atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Elimină respiraţia urât mirositoare

Dimineaţa, se bea o jumătate de cană de ceai rece de scorţişoară, în timp ce cealaltă jumătate se foloseşte pentru gargară şi clătirea gurii. Condimentul reglează activitatea gastrică şi distruge anumiţi microbi de la nivelul stomacului care produc mirosul urât.

Remediu excelent pentru acnee

Scorţişoara are un puternic efect antiseptic şi stimulează circulaţia sangvină de la nivelul pielii, fiind un excelent remediu pentru tenul acneic, dar şi pentru rejuvenarea ei. Împotriva acneei, se amestecă trei linguriţe de miere cu o linguriţă de pudră de scorţişoară şi se aplică pasta pe tenul afectat şi perfect curăţat înainte. Pasta se aplică seara, înainte de culcare, şi se lasă să acţioneze până dimineaţa, când se îndepărtează cu apă călduţă. Coşurile şi infecţia de la nivelul pielii dispar după două săptămâni de aplicare zilnică a tratamentului.