Ce mănânci şi ce bei când te doare în gât

1 2 jpg jpeg

De multe ori este dificil să înghiţi mâncarea sau să bei ceva deoarece simţi ca şi cum ai avea ace în gât. Poate chiar preferi să nu mai consumi nimic până nu scapi de durere.

Circulă o vorbă din popor iar aceasta sună cam aşa: „cui pe cui se scoate“. Exemple sunt multe, dar în cazul de faţă ne rezumăm la unul, îngheţata. Ei bine, unii spun că dacă te ustură în gât e indicat să mănânci îngheţată, în special cea pe băţ. Medicii nu recomandă asta, deşi unele persoane spun că pentru ei a mers acest truc. Totuşi nu încerca aşa ceva cu un copil mic. Alţii recomandă ceaiurile fierbinţi, însă cel mai bine e ca lichidele consumate să fie calde, nu să îţi facă şi mai rău, iritând gâtul.

Alimentaţie benefică

Doctorii spun că ai nevoie de mâncăruri care se înghit uşor şi nu dăunează gâtului, agravând inflamaţia. În această situaţie vei putea mânca următoarele alimente: paste calde, deserturi gelatinoase, iaurt la temperatura camerei, legume gătite, budincă din fructe, piureuri de fructe şi legume, supe-cremă. De asemenea, poţi consuma şi ouă fiert, cartofi fierţi sau sub formă de piure. Acestea practic vor unge gâtul fără să-l irite. În cazul băuturilor poţi bea pe lângă apă la temperatura camerei, lapte şi sucuri, dar nu din citrice. Poţi încerca sucul de mere sau de struguri.

Atenţie! Nu ai voie ciocolată, cafea, sucuri acidulate, condimente, acrituri, mâncăruri de la frigider, biscuiţi, alcool, sosuri, snacksuri, pâine cu coajă crocantă, floricele, legume crude, citrice, băuturi carbogazoase, roşii. În cazul unor bolnavi, nici lactatea nu face bine.

Remedii naturiste

Fitoterapeuţii recomandă să faci gargară cu apă caldă şi sare de mare. Cum procedezi: pui 1 linguriţă de sare la 200-250 ml de apă şi amesteci bine. Iei o înghiţitură mai mare, apleci capul pe spate şi faci gargară, având grijă să nu înghiţi acest lichid sărat. El va curăţa zona bolnavă şi va ajuta la fluidizarea secreţiilor din gât şi va reduce inflamaţia. Repetă acest procedeu de 3-4 ori pe zi.

Mierea

Are cam acelaşi efect ca gargara cu sare şi anume luptă împotriva bacteriilor, fluidizează secreţiile şi combate inflamaţia, reducând durerea. Asigură-te că este o miere naturală, aşadar cumpăr-o dintr-o sursă sigură. Poţi lua de 2-3 ori pe zi o linguriţă de miere, aşteptând să alunece uşor pe gât. Dacă suferi de diabet, hipertiroidie sau hipercolesterolemie ori eşti alergic la ea nu o mânca! De asemenea, nici persoanele obeze nu ai voie să o consume.

Cuişoarele

Sunt anestezice naturale. Ele conţin o substanţă numită eugenol, iar aceasta are proprietăţi antiinflamatoare dar şi antibacteriene. Cuişoarele sunt recomandate şi contra durerilor de dinţi.

Remediile naturale nu trebuie să înlocuiască sfatul doctorului.