Ce ceaiuri sunt bune pentru ficat

1 2 jpg jpeg

Problemele de ficat apar în urma perioadelor în care uităm să avem grijă de noi. Odihna, mâncarea cât de cât sănătoasă, mişcarea şi relaxarea sunt deosebit de importante pentru a ne păstra ficatul cât mai funcţional.

Ceaiurile sunt excelente pentru diferite probleme, iar dacă există ceva care poate contribui la o funcţionare mai bună a ficatului, oricine ar trebui să profite. Ceaiurile nu au efecte secundare, deci nu se poate vorbi despre supra doze sau apariţia altor afecţiuni. Iată cele mai bune ceaiuri pentru ficat.

Atunci când nu se tratează, crizele de ficat pot fi extrem de dureroase. Pentru aceste crize se pun comprese cu aburi de ceai de coada-calului. Aceste comprese liniştesc crizele hepatice şi biliare. Ceaiul de coada-calului poate fi consumat şi pentru probleme de ficat, dar cel mai bun este pentru afecţiunile stomacului.

Ce ceaiuri sunt bune pentru ficat – ceai de drăgaică şi rădăcină de obligeană

Un ceai extraordinar pentru o detoxifiere de primăvară, dar şi pentru curăţarea ficatului, pancreasului şi rinichilor este ceaiul de drăgaică. Un alt ceai, care se face doar din planta proaspătă este ceaiul de măcrişul-iepurelui, care ajută în tulburările hepatice.

Dacă vreţi un tratament mai complex, pentru traiectul stomacal şi intestinal, dar şi pentru ficat şi bilă, beţi ceai de obligeană. Preparaţi astfel: se pune 1 linguriţă de rădăcină rasă de obligeană într-o ceaşcă de apă rece. Se lasă peste noapte, se strecoară, apoi se încălzeşte la bain-marie şi se consumă câte o înghiţitură înainte şi după masă. Se încălzeşte de fiecare dată. Este important de ştiut că ceaiul de obligeană nu se face prin infuzie, ci doar prin macerare, apoi prin încălzire pe baie de aburi.

Ce ceaiuri sunt bune pentru ficat – ceai de păpădie

Păpădia, umila plantă de care mai nimeni nu se atinge, ar trebui să fie în salatele tuturor celor care suferă de boli de ficat, frunzele sunt excelente. Tulpinile proaspete de păpădie vindecă hepatita cronică. Această plantă are două proprietăţi remarcabile, ajută în vindecarea bolilor biliare şi hepatice. Prepararea ceaiului de păpădie: se pune 1 linguriţă cu vârf de rădăcină de păpădie în ¼ litru de apă rece şi se lasă peste noapte. Dimineaţa se încălzeşte până dă un clocot, apoi se filtrează. Se bea tot ceaiul înainte şi după micul dejun (jumătate de oră între mesă şi ceai), cu înghiţituri mici. Salatele de primăvară ar trebui presărate şi cu frunze şi tulpini de păpădie, rezultatele se vor vedea în 14 zile.

Un ceai extrem de sănătos pentru o funcţionare mai bună a întregului organism este ceaiul de pătlagină-îngustă amestecată cu cimbru în părţi egale. 1 linguriţă dintr-un astfel de amestec se opăreşte în ¼ litru de apă.

Ce ceaiuri sunt bune pentru ficat – anghinare şi rospopască

Ceaiul de anghinare stimulează funcţia antitoxică a ficatului, eliminând mai uşor toxinele din corp. 1 lingură de frunze de anghinare se pun la 500 de ml de apă. Jumătate de cantitate se bea dimineaţa pe stomacul gol, apoi se face un repaus pe partea dreaptă. Restul de bea înainte de mese.

Ceai din fructe zdrobite de armurariu, 1 linguriţă la 1 cană de apă. Se beau 2 căni pe zi, una dimineaţa pe stomacul gol, una împărţită înainte de prânz şi de masa de seară.

Ceai de rostopască, care se bea o cană pe zi, câte o lingură de ceai la 3 ore. Se pune jumătate de linguriţă de plantă la o cană de apă. Nu se bea mai mult de o cană pe zi, rostopasca poate fi otrăvitoare sau toxică.