Căpşunele vă ţin inima sănătoasă!

1 2 jpg jpeg

Persoanele care mănâncă două sau mai multe porţii de căpşune pe săptămână sunt cu 14% mai puţin expuse la pericolul îngroşării venelor şi arterelor. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de cercetători americani şi citat de site-ul www.healthcastle.com. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au studiat efectul pe care căpşunele îl au asupra sănătăţii inimii. Timp de 10 ani, specialiştii au monitorizat consumul de căpşune şi modul de evoluţie a câtorva factori de risc pe 27.000 de persoane.

Specialiştii au mai descoperit că femeile care au consumat cantităţi mai mari de căpşune sunt, de asemenea, mai dispuse să ducă un mod de viaţă sănătos. În medie, acestea mâncau, zilnic, de două ori mai multe porţii de fructe şi legume decât cele aflate în celălalt grup.

În mod firesc, ele îşi luau, din alimentaţie, cantităţi mai mari de substanţe nutritive necesare bunei funcţionări a inimii şi a vaselor de sânge, precum fibre, vitamina C, potasiu şi folaţi. Ele erau, de asemenea nefumătoare şi făceau zilnic mişcare. În plus, consumul crescut de căpşune a redus uşor nivelul de colesterol rău- LDL.

Iată ce conţin

Căpşunele sunt foarte bogate în vitamine şi minerale. Printre acestea se află vitamina C, fitonutrienţi şi antioxidanţi care protejează organismul de “asaltul” radicalilor liberi. De asemenea, sunt surse naturale de vitamina K, mangan, acid folic, potasiu, vitaminele B5 şi B6, cupru şi magneziu şi fibre care inhibă producerea colesterolului din ficat şi ajută la stabilizarea glicemiei.

Spumă de căpşune

Ingrediente: 1 kg de căpşune, 1 cană de zahăr, 2 albuşuri

Preparare: Se pun căpşunele, zahărul şi albuşurile (care trebuie să fie foarte proaspete, deoarece se folosesc crude) într-un vas şi le amestecăm cu mixerul până când ajung la consistenţa iaurtului. Se toarnă spuma într-un pahar mare, se adaugă câteva căpşune pentru ornament şi se serveşte rece.