Bolile respiratorii se trateaz─â cu lemn dulce

1 2 jpg jpeg

Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie, cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie, apreciaz─â complexitatea compozi┼úiei chimice a plantei ┼či ac┼úiunea sa farmacodinamic─â: ÔÇ×├Än ultimul deceniu, planta a produs o adev─ârat─â revolu┼úie ├«n industria farmaceutic─â datorit─â numeroaselor sale efecte terapeutice. Sunt foarte importante concluziile cercet─âtorilor din mai multe ┼ú─âri, concluzii rezultate ├«n urma sutelor de studii ┼či aplica┼úii practice privind afec┼úiunile care se pot trata cu preparatele din lemnul dulce.ÔÇŁ

Recoltarea lemnului dulce

De la aceast─â plant─â se folose┼čte r─âd─âcina, foarte bogat─â ├«n substan┼úe zaharoase, de c├óteva zeci de ori mai dulci dec├ót zah─ârul; de aceea planta se ┼či nume┼čte lemn dulce. ├Än general, recoltarea se face toamna.

Efectele terapeutice ale plantei

Preparatele din lemn dulce sunt tinctura, pulberea, infuzia simpl─â ┼či infuzia combinat─â. Aceste leacuri au efecte expectorante, laxative, antiinflamatorii, diuretice, sedative ┼či fluidifiante (├«n cazul secre┼úiilor bronhice). Tratamentul cu lemn dulce are efecte benefice ├«n afec┼úiunile c─âilor respiratorii ( bron┼čit─â, traheit─â ┼či laringit─â), ac┼úioneaz─â pozitiv ├«n ulcerul gastric, stimuleaz─â func┼úiile organelor sexuale ┼či este un remediu pentru inflama┼úiile de la nivelul articula┼úiilor.

Indicat─â ├«n bron┼čit─â

Cercet─ârile au demonstrat de-a lungul timpului c─â tusea uscat─â, tusea iritant─â dar ┼či bron┼čita acut─â sau cronic─â se trateaz─â cu infuzie combinat─â din lemn dulce. Aceasta se ob┼úine prin macerarea a trei linguri┼úe de plant─â ├«ntr-o can─â cu ap─â, de seara p├ón─â diminea┼úa; dup─â aceea se filtreaz─â. Extractul ob┼úinut se pune deoparte, iar planta r─âmas─â se op─âre┼čte cu ├«nc─â o can─â cu ap─â clocotit─â ┼či se las─â s─â se r─âceasc─â. Dup─â r─âcire, se filtreaz─â, iar ├«n final se combin─â cele dou─â extracte, ob┼úin├óndu-se astfel un preparat ce poate fi folosit at├ót intern, c├ót ┼či extern. Diminea┼úa ┼či seara se face gargar─â cu aceast─â infuzie. Apoi se bea c├óte o can─â din acest preparat.

Tratamentul se face vreme de 10 zile ┼či are efecte excep┼úinale: calmeaz─â tusea, elibereaz─â c─âile respiratorii de secre┼úii ┼či spore┼čte capacitatea de autoap─ârare a organismului, astfel c─â persoana ├«n cauz─â nu mai este vulnerabil─â la r─âceli.

Potrivit speciali┼čtilor, bron┼čita se trateaz─â ┼či cu ajutorul unui decoct de lemn dulce. Acesta se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de pulbere din r─âd─âcina plantei, care se fierbe timp de cinci minute, ├«ntr-o can─â de 250 ml cu ap─â clocotit─â. Zilnic se consum─â dou─â-trei c─âni de decoct. Tratamentul trebuie urmat 10-12 zile.

Plantă contraindicată în sarcină

Administrarea cu lemn dulce este contraindicat─â ├«n cazurile de hipertensiune, sarcin─â (poate produce na┼čtere prematur─â), boli tumorale ├«n faze avansate, ciroz─â avansat─â, boli biliare ├«n faz─â acut─â. Cardiacii trebuie s─â consulte medicul curant referitor la posibilitatea de a folosi terapia cu lemn dulce. Cei care fac tratamente cu digoxin nu pot beneficia de tratamentul intern cu lemn dulce.