Beneficiile busuiocului

1 2 jpg jpeg

Aducător de noroc în tradiţia populară românească, busuiocul este valorificat de secole şi ca remediu natural. Busuicul este un bun stimulent al digestiei, are acţiune antispasmodică, bactericidă, febrifugă (reduce febra), sedativă, carminativă (absoarbe gazele intestinale), diuretică şi stomahică (favorizează digestia).

Planta este şi o sursă excelentă de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui, şi care joacă un rol important în menţinerea ţesutului osos, prevenind osteoporoza.

Planta se poate folosi atât intern, cât şi extern, sub formă de infuzie, tinctură sau ca ulei esenţial. Un compus valoros din plantă este uleiul esenţial, la care se adaugă numeroase principii active. Unul dintre acestea este beta-cariofilenul, un element antiinflamator natural, care este de ajutor în artrita reumatoidă.

Beneficiile busuiocului - Reduce balonarea

Una dintre cele mai importante indicaţii ale remediilor cu busuioc sunt tulburările digestive: colici, balonare, colită de fermentaţie, vomă, diaree, spasme digestive şi paraziţi intestinali. În problemele digestive, se poate încerca infuzia de busuioc (o lingură de plantă la 200 ml de apă fiartă; se lasă la infuzat 10 minute şi se bea câte un ceai pe zi, într-o cură de 3-4 zile).

De asemenea, în arsurile la stomac se pune o picătură de ulei de busuioc şi una de muşeţel pe o bucată mică de pâine şi se consumă înainte de masă. În colicile intestinale, colita de fermentaţie, balonări, ulcer şi infecţii urinare se poate face un tratament cu tinctură de busuioc (20 de picături diluate în 50 ml de apă, de trei ori pe zi).

INFO PLUS: Infuzia de busuioc mai este de ajutor şi în diabet, deoarece normalizează nivelul glicemiei, precum şi pentru reglarea menstruaţiei.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Leacuri de tot felul cu bucuioc

- Busuiocul, mirodenia vindecătoare

- Busuiocul calmează durerile articulare

Beneficiile busuiocului - Adjuvant în bolile respiratorii

Remediile pe bază de busuioc sunt indicate şi în astm bronşic, guturai, tuse şi bronşită. Planta este un aliat al imunităţii, putând combate eficient infecţiile virale (răceala, gripa, herpesul). Un studiu german a arătat că busuiocul poate creşte cu 20% producţia de anticorpi. În plus, busuiocul conţine camfor, care ajută la degajarea căilor respiratorii.

În gripă, răceală şi bronşită este recomandată infuzia preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat un sfert de oră şi se beau trei căni pe zi, dintre care una înainte de culcare. Persoanele cu astm bronşic pot consuma 2 căni cu astfel de infuzie, care poate fi folosită şi pentru inhalaţii. Aceste inhalaţii sunt indicate şi persoanelor suferind de rinită.

În faringită, se poate face o gargară cu o infuzie preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă, de două-trei ori pe zi.

2 jpg jpeg

Un alt remediu recomandat mai ales pentru creşterea poftei de mâncare este vinul de busuioc. Acesta se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete de busuioc, spălate şi uscate, care se toacă şi se lasă într-o sticlă, în care se toarnă un litru de vin roşu şi o lingură de miere. Totul se lasă la macerat 5-7 zile, după care se filtrează şi se păstrează într-o sticlă închisă etanş. Se consumă cu 15-30 de minute înainte de masă.

1. Dureri şi crampe musculare. Uleiul de busuioc creşte circulaţia sangvină, iar masajul cu acest remediu reduce crampele şi oboseala musculară. Se masează zona afectată cu 4 picături de ulei de busuioc diluat în 8 picături de ulei de măsline.

2. Insomnie. Masajul tâmplelor cu ulei esenţial de busuioc ajută în perioadele de anxietate şi în insomnie. Se amestecă 5 picături din acest ulei cu 7 picături de ulei de portocale dulci şi cu 2 linguri de ulei de măsline.

3. Dureri de cap. Se adaugă în apa de baie 5 picături de ulei esenţial de busuioc, care se dizolvă într-o lingură de ulei de migdale dulci.

Uleiul esenţial de busuioc este contraindicat în primele trei luni de sarcină şi în perioada alăptării. De asemenea, acest ulei poate fi iritant pentru pielea sensibilă, de aceea, este indicată testarea lui înainte de a fi utilizat la masaj.