Băuturile dulci reduc stresul

1 2 jpg jpeg

Aportul energetic furnizat de zahăr permite creierului să menţină controlul asupra impulsivităţii. Oamenii îşi pot păstra mai uşor calmul şi se pot concentra asupra activităţilor, fără să reacţioneze cu agresivitate în situaţiile stresante.

Creierul are nevoie de glucoză pentru a permite “funcţionarea executivă”, care include capacitatea de stăpânire a impulsurilor.

“În ciuda noţiunii larg răspândite, cum că zahărul poate stimula comportamentul impulsiv, datele noastre sugerează că glucoza poate spori autocontrolul”, spun cercetătorii. Dar nutriţionistul californian Dr. Douglas Husbands este de părere că aceste concluzii reprezintă doar o parte a cercetării;

“Aportul de zahăr poate ajuta funcţiile gândirii, autocontrolul şi răspunsul pozitiv în situaţii de stres, dar acestea sunt doar temporare, de scurtă durată”. Decât să abuzaţi de băuturile dulci, mai bine mâncaţi o gustare compusă din fructe şi nuci, la trei ore după masa principală.

Fructele cu un conţinut scăzut de zaharuri (merele, cireşele, strugurii şi nucile braziliene) pot evita creşterea şi scăderea bruscă a glicemiei.

“Folosiţi remedii rapide, precum sucurile îndulcite doar ocazional. Pentru că ele sunt imediat folosite de creier şi apoi nivelul energetic poate scădea brusc, ceea ce nu e un lucru bun”, mai spune dr. Husbands.

Cercetătorii sugerează că ceea ce au descoperit poate fi aplicat nu numai la serviciu, dar şi acasă sau în trafic, pentru că îi ajută pe oameni să se concentreze şi să fie mai calmi.