Anemie? Trateaz-o cu sfeclă roşie!

1 2 jpg jpeg

Ştiai că sfecla roşie este una dintre puţinele legume care în urma preparării termice nu-şi pierde elementele nutritive? O poţi consuma coaptă sau în stare crudă cât mai des. Fiind benefică pentru sănătate, este indicat să nu-ţi lipsească din meniu.

Pentru o legumă, sfecla conţine mult zahăr (zaharoză), însă deţine un indice glicemic mic (crudă-30, gătită-65). Asta înseamnă că poate fi inclusă cu succes în dieta diabeticilor, deoarece stabilizează glicemia.

Are acţiune remineralizantă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamine, în special A, K, B2 şi B9, dar şi B1, B6, C şi E. Sunt remineralizante şi reprezintă o sursă excelentă de cupru, fier, magneziu, mangan, calciu şi potasiu. Graţie acestor nutrimenţi, sfecla cu tot cu frunze constituie un remediu preţios în caz de anemie. Despre sucul de sfeclă se spune că ajută la formarea sângelui, datorită fierului din compoziţie, care contribuie la creşterea numărului de globule roşii. Acestea măresc rezistenţa organismului la infecţii.

Bea zilnic 1 pahar cu suc de sfeclă roşie, în cure de 3 săptămâni, şi simptomele anemiei vor dispărea. Alte boli grave, cum sunt leucemia, pot fi ameliorate, dacă se consumă zilnic cel puţin 200-300 g de sfeclă roşie, gătită sau ca atare.

Pont

Pentru potenţarea efectelor benefice, fă un amestec din suc de sfeclă roşie, suc de morcov, suc de ţelină, suc de castravete, zeamă de lămâie şi chefir. Această combinaţie are un gust deosebit şi este foarte hrănitoare.

Adjuvant în hipertensiune arterială Sfecla roşie poate să combată hipertensiunea, fiind bogată în potasiu, acid folic şi betanină (pigmentul roşu cu rol în prevenirea cancerelor). Reglează tensiunea arterială şi protejează sistemul cardiovascular, deoarece îmbunătăţeşte activitatea musculaturii inimii.

Anual, este indicat să ţii 2 cure de câte 2 luni cu suc de sfeclă şi alte legume. Ai nevoie de rădăcină de sfeclă, morcovi, rădăcină de ţelină şi ghimbir. După ce le bagi în storcător şi le pasezi, începi cura cu 50 ml de suc pe zi, crescând doza progresiv, până ajungi la 300 ml zilnic.

Accelerează metabolismul

Datorită conţinutului său ridicat de minerale, vitamine şi fibre (80%), sfecla ameliorează tranzitul intestinal şi uşurează digestia. Dacă ai probleme cu stomacul sau suferi de sindrom de colon iritabil, mănâncă sfeclă roşie coaptă sau fiartă. Pentru a accelera metabolismul, fă un amestec dintr-o bucăţică de sfeclă fiartă, 1 linguriţă de hrean şi 1 lingură de miere, pe care îl mănânci după masă. Dacă suferi de aciditate gastrică, ia dimineaţa, pe stomacul gol, câte 1 linguriţă de sfeclă rasă cu miere.

Bună în sarcină

Gravidele care mănâncă 100 g de sfeclă roşie pe zi asigură corpului 28% din aportul necesar de vitamina B9 (acid folic), care este vitală pentru devoltarea neurologică a fătului. Vitamina B9 are un rol major în reducerea riscului de malformaţii ale tubului neural la făt (spina bifida). E bine ca gravidele să mănânce în fiecare zi salată de legume în care să includă şi sfeclă roşie, dată prin răzătoare.

Pentru că deţine o cantitate importantă de acid folic, terapeuţii chinezi recomandă sucul de sfeclă roşie combinat cu suc de morcovi pentru a atenua simptomele neplăcute din timpul menopauzei.

Stimulează ficatul

Uşor de digerat, sfecla ajută ficatul să proceseze mai uşor alimentele şi grăbeşte eliminarea toxinelor din corp. O poţi consuma sub formă de sucuri, gătită sau în salată. Spre exemplu, prepară o salată cu puternic efect detoxifiant dintr-o ceaşcă de sfeclă făcută bucăţele sau dată prin răzătoare, 2 linguriţe cu ulei de măsline extravirgin presat la rece şi sucul de la o jumătate de lămâie. Mixezi ingredientele şi mănânci din salată câte 2 linguri la fiecare 2 ore timp de 7 zile consecutiv.

Previne cancerul

Frunzele de sfeclă, crude sau gătite, conţin luteină şi zeaxantină, 2 compuşi antioxidanţi din grupul carotenoidelor, care au dovedit efecte pozitive în prevenirea şi tratarea anumitor cancere. Mai mult, aceste substanţe care se găsesc şi în broccoli, dovleac şi ţelină sunt binefăcătoare pentru sănătatea ochilor, prevenind degenerescenţa maculară şi cataracta.

Studiile efectuate pe cobai arată că betanina, pigmentul roşu din compoziţia sfeclei, are un rol preventiv în apariţia cancerelor de piele, de ficat şi de plămâni, în vreme ce carotenoidele din frunze ar putea reduce riscul de cancer de sân şi de plămâni. Betanina poate creşte capacitatea sângelui de a duce oxigen la nivelul celulelor din corp.

Info

Sucurile proaspete din sfeclă şi salatele energizează organismul obosit sau care suferă din pricina deficienţei de fier.