Aliaţi din natură care grăbesc tratarea răcelilor

1 2 jpg jpeg

Ceap─â ┼či p─âtlagin─â, contra tusei Pentru a calma tusea, se pot face acas─â sirop de ceap─â sau de p─âtlagin─â. Pentru prepararea primului sirop este nevoie de 100 g ceap─â, care se fierbe ├«n 250 ml de ap─â. Dup─â ce compozi┼úia ajunge la temperatura camerei, se adaug─â 50 g de miere ┼či se ia c├óte o linguri┼ú─â la 2 ore. Acest sirop trebuie preparat zilnic.

Cel de-al doilea sirop se preg─âte┼čte din 200 g frunze de p─âtlagin─â, care se fierb ├«n 400 ml de ap─â, la foc domol, timp de jum─âtate de or─â. Dup─â ce se las─â s─â se r─âceasc─â, se adaug─â 100 g de miere ┼či se p─âstreaz─â la frigider cel mult o s─âpt─âm├ón─â. Se iau p├ón─â la 6 linguri pe zi.

Nasul ├«nfundat este un simptom frecvent ├«n r─âceal─â ┼či grip─â, iar pentru aceast─â problem─â avem la-ndem├ón─â multe solu┼úii naturale. Po┼úi ├«ncerca inhala┼úiile cu ulei de lev─ân┼úic─â, aceast─â plant─â fiind renumit─â pentru ac┼úiunea antiseptic─â ┼či antiinflamatoare.

Adaug─â 5 pic─âturi de ulei esen┼úial de lev─ân┼úic─â ├«ntr-un vas cu ap─â fierbinte (1 litru) ┼či stai 15 minute cu capul acoperit deasupra bolului, ├«nainte de culcare.

Considerat─â planta imunit─â┼úii, echinacea are calit─â┼úi dovedite ├«n tratarea infec┼úiilor respiratorii, fiind folosit─â ├«nc─â de pe vremea amerindienilor. Planta cre┼čte imunitatea prin stimularea produc┼úiei de globule albe, fiind de ajutor at├ót ├«n infec┼úiile virale, c├ót ┼či ├«n cele bacteriene ┼či fungice.

├Än r─âceal─â ┼či grip─â, remediile pe baz─â de echinacea trebuie administrate c├ót mai repede, pentru a le scurta durata. Se administreaz─â sub form─â de infuzie (o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â cu ap─â fierbinte, se infuzeaz─â 10 minute; se consum─â 3 c─âni pe zi), tinctur─â (o linguri┼ú─â de tinctur─â dizolvat─â ├«n jum─âtate de pahar cu ap─â, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol) sau capsule (1 capsul─â de 3 ori pe zi).

Plant─â cu ac┼úiune antitusiv─â, antiseptic─â ┼či expectorant─â, eucaliptul reduce durerile de g├ót ┼či calmeaz─â tusea. Se consum─â sub form─â de infuzie, care se preapar─â dintr-o linguri┼ú─â de fruze uscate la 150 ml de ap─â, l─âsat─â la infuzat 10 minute. Se beau 2 c─âni pe zi.

Dr. Daniela Bu┼čneag

medic de medicin─â general─â, competen┼úe apifitoterapie, homeopatie, Centrul de S─ân─âtate ┼či Via┼ú─â Armonia, Bucure┼čti

Pentru a reduce durerea la ├«nghi┼úit, se recomand─â comprimate pe baz─â de de lemn-dulce, care au puternice efecte antiinflamatoare, antialgice, expectorante ┼či fluidizante al secre┼úiilor traheo-bron┼čice, calmeaz─â inflama┼úiile g├ótului, lini┼čtesc at├ót tusea seac─â, iritativ─â, c├ót ┼či pe cea cu expectora┼úie v├óscoas─â.

Propolisul, considerat cel mai puternic remediu antiinfec┼úios natural, un antibiotic cu spectru larg, antiviral, anestezic ┼či cicatrizant local, este un adev─ârat aliat ├«n lupta cu r─âcelile ┼či gripa.

Studiile au ar─âtat c─â ac┼úioneaza pe 21 de bacterii ┼či 9 specii de ciuperci parazite ┼či peste 30 de tipuri de virusuri. Se pot folosi comprimate pe baz─â de propolis ┼či vitamina C, comprimate de propolis ┼či ulei de c─âtin─â.