9 sfaturi pentru o DIGESTIE perfectă
Fructele ar trebui consumate între mese pentru a nu duce la formarea gazelor şi, de asemenea nu ar trebui combinate cu cereale, lactate sau cu carne.
Evitaţi mesele copioase. Este mult mai indicat să mâncaţi puţin şi des.
Nu vă angajaţi în conversaţii în timp ce mâncaţi.
Mestecaţi alimentele cât mai bine, înainte de a le înghiţi. În felul acesta, ele trec mai uşor prin sistemul digestiv şi beneficiem de o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive.
Evitaţi alimentele fierbinţi, foarte reci sau foarte condimentate.
Sporiţi consumul de fibre alimentare. Mâncaţi multe legume verzi, cereale integrale, fructe, beţi sucuri de fructe proaspete şi nu uitaţi de seminţele de in şi de dovleac.
În caz de constipaţie, ceaiurile de urzică, anason sau mentă sunt binevenite.
Micul dejun şi prânzul sunt principalele mese ale zilei. Aveţi grijă să aeţi un meniu adecvat. Şi nu uitaţi de odihnă.
De evitat
Persoanele diagnosticate cu sindrom de colon iritabil trebuie să evite următoarele alimente: brânza, gâul, porumbul, ouăle, zaharurile, carnea roşie, margarina, alcoolul, cafeaua, dar şi legume precum varza, conopida, ceapa sau broccoli.