5 plante care normalizează digestia

1 2 jpg jpeg

Rozmarin

Datorită aromelor, rozmarinul este folosit de sute de ani în industria alimentară şi cosmetică. Dar nu doar mireasma este secretul acestei plante, ci şi proprietăţile sale benefice în tratarea diferitor afecţiuni. Frunzele de rozmarin combat crampele abdominale şi normalizează digestia. Îţi trebuie o linguriţă de frunze de rozmarin, 250 ml apă clocotită. Toarnă apa clocotită peste frunzele plantei şi las-o la infuzat timp de 7-8 minute. Poţi bea câte 2 căni pe zi din momentul apariţiei senzaţiei

Cimbru

Cimbrul din grădină ajută la detoxifierea organismului şi-l protejează de bacterii. De asemenea, această plantă, folosită adesea în bucătărie, stimulează secreţia biliară şi elimină senzaţia de balonare provocată de indigestie. Ai nevoie de o linguriţă de cimbru, 1 lingură apă rece, 250 ml apă clocotită. Planta se macerează în lingura de apă rece timp de 5 minute. Ulterior, maceratul se introduce în apa clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară şi se beau câte 2 căni pe zi.

Busuioc

În România, ca şi în toate ţările creştin-ortodoxe, busuiocul este considerat o plantă sacră, care îndepărtează spiritele rele. Busuiocul are şi puteri vindecătoare pentru multe probleme de sănătate. În cazul crampelor stomacale provocate de indigestie, se recomandă consumul de ceai de busuioc pentru că tratează eficient simptomele acestei probleme. Se infuzează o linguriţă pulbere de busuioc în 250 ml apă clocotită, timp de câteva minute. Se consumă câte o cană înainte de culcare. Tratamentul se repetă până la vindecare.

Citeşte şi: Ceaiul de busuioc protejează rinichii

Cicoare Indigestia reprezintă o tulburare digestivă provocată de unele excese alimentare care se manifestă prin următoarele semne: greaţă, crampe stomacale, diaree, dureri abdominale caracterizate de arsuri, dureri în partea dreaptă a abdomenului şi balonări. Ceaiurile împotriva indigestiei tratează aceste simptome fără a provoca efecte secundare. De exemplu, ceaiul de cicoare combate greaţa şi conferă o stare de bine. Se prepară o infuzie de dintr-o lingură de plantă şi 250 ml apă clocotită care se lasă acoperită timp de 6-7 minute.

Se consumă câte 3 căni pe zi, timp de 20 de zile pe lună. De asemenea, pulberea de cărbune medicinal are rolul de a calma crampele provocate de indigestii. Se administrează câte 1 g de pulbere zilnic, dimineaţa şi seara.

Pelin

Încă din Antichitate, frunzele de pelin erau folosite în tratarea problemelor gastrice, hepatice şi în stimularea poftei de mâncare. O cură cu ceai de pelin elimină senzaţia de greaţă provocată de indigestie. Un sfert de linguriţă de pelin, 200 ml apă clocotită. Se infuzează planta timp de 3-4 minute. Se bea câte o lingură, la interval de o oră, în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor indigestiei. Pentru a diminua gustul amar al infuziei, adaugă miere sau suc de lămâie.

Arsurile stomacale de după masă sunt semnele unei dereglări din cauza unor alimente. Pentru a trata aceste tulburări, bea un ceai de iarbă-mare, care are un efect antiparazitar şi calmant.Se fierbe 4 linguri de pulbere de iarbă-mare în 300 ml de apă timp de 20 de minute. Se beau câte 4 linguri pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, până când dispar simptomele indigestiei.