Plante care ţin greutatea sub control

1 shutterstock 146183111 jpg jpeg

Dacă vrei să slăbeşti, o dietă echilibrată şi mişcarea sunt de bază. Există şi câteva plante care te pot ajuta să reduci din numărul kilogramelor în plus. Îţi spunem care sunt remediile care şi-au dovedit beneficiile în acest sens.

Este bine să ştii că nu există soluţii-minune care „topesc“ kilogramele. Nu te baza pe „leacurile“ care îţi promit o slăbire peste noapte, pentru că te poţi expune unor riscuri şi complicaţii pentru sănătate. Alege, în schimb, să te alimentezi echilibrat, să eviţi produsele cu multe calorii, să nu mănânci prea mult seara şi să faci mişcare în fiecare zi. Efectele benefice în ceea ce priveşte silueta pot fi completate şi prin consumul unor remedii pe bază de plante.     

Ceaiul verde 

Renumit pentru numeroasele beneficii pentru sănătate, ceaiul verde este util şi dacă vrei să slăbeşti, pentru că accelerează metabolismul bazal, ajutând la arderea caloriilor. Acţiunea benefică este pusă pe seama taninurilor, care împiedică asimilarea grăsimilor. Totodată, catehinele conţinute de acest ceai opresc acumularea depozitelor adipoase. Pentru controlul greutăţii, consumă zilnic ceai verde obţinut dintr-o linguriţă de plantă la 1 cană cu apă, lăsat la infuzat 10 minute. Se consumă 2 căni pe zi, nu mai târziu de ora 18.00 (teina din compoziţie poate cauza insomnie).   

Păpădia 

Plină de virtuţi vindecătoare, păpădia ajută şi la slăbit, întrucât previne retenţia de apă în ţesuturi şi are acţiune laxativă şi diuretică. În cura de slăbire este indicată tinctura de păpădie, pentru prepararea căreia se utilizează planta întreagă (rădăcina, tulpina, frunzele, florile). Se pun 10 g de plantă în 100 ml de alcool de 50° într-un vas de sticlă acoperit şi se lasă la întuneric timp de 14 zile. Se iau 30 de picături de două ori pe zi (prânz şi seara), diluate în jumătate de pahar cu apă. Cura se ţine 1 7 zile, după care este nevoie de o pauză de o săptămână. Remediul este contraindicat în sarcină şi alăptare.   

Ghimbirul 

În medicina ayurvedică, ghimbirul este folosit de mult timp atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratarea multor probleme de sănătate. Consumată sub diverse forme, rădăcina de ghimbir susţine şi pierderea în greutate. Ghimbirul stimulează secreţia unui hormon al saţietăţii (leptina), favorizează eliminarea toxinelor şi a deşeurilor metabolice, susţine digestia şi taie pofta de mâncare. Îl poţi consuma sub formă de ceai, pentru prepararea căruia ai nevoie de o bucată de rădăcină crudă de 5 cm şi 2 căni de apă. Cureţi coaja, o tai felii şi laşi la fiert 10 minute. Şi sucul de ghmbir este o alternativă dacă vrei să slăbeşti. Amestecă în 500 ml de apă zeama de la 2 lămâi şi 2 linguriţe de pudră de ghimbir. Bea pe parcursul unei zile.  

Guarana

Mai puţin cunoscută la noi, guarana este o plantă care şi-a dovedit utilitatea în menţinerea greutăţii. Guarana ajută la reducerea senzaţiei de foame, are o uşoară acţiune diuretică şi previne asimilarea grăsimilor. De asemenea, planta previne stările de oboseală care însoţesc adesea dietele. Poţi consuma guarana sub formă de de ceai, pudră sau capsule. Având un conţinut mare de teină, guarana trebuie evitată în a doua parte a zilei.  

Rooibos 

Obţinut din arbutul Aspalathus linearis din Africa de Sud, ceaiul roşu sau rooibos are numeroase beneficii pentru sănătate şi este recomandat şi celor care doresc să slăbească. Are un conţinut important de antioxidanţi şi reduce nevoia de a consuma diverse gustări care pot îngrăşa. Ceaiul îl prepari dintr-o linguriţă de rooibos la 1 cană cu apă; se lasă la infuzat 10 minute. Nu conţine teină, de aceea, ceaiul de rooibos poate fi consumat în orice moment al zilei.  

Anghinarea 

Frunzele de anghinare sunt utile dacă ai digestie lentă sau dacă te confrunţi des cu balonarea. Planta este bogată în acizi, săruri de potasiu şi flavonoide, care au acţiune diuretică, accelarând procesul de slăbire. Poţi urma o cură cu capsule de anghinare, până la obţinerea rezultatelor dorite. Se iau 1-2 comprimate de 3 ori pe zi.