Nămolul tratează artrita. Iată în ce constă terapia!

1 durere articulara jpg jpeg

Artrita este o boală cronică, autoimună şi se manifestă prin dureri şi pierderea mobilitităţii articulaţiilor. Terapiile complementare precum nămolul ajută la ameliorarea stării persoanelor diagnosticate cu această boală.

Deşi afecţiunea se poate declanşa la orice vârstă, boala debutează în general între 35 şi 5o de ani. Cele mai afectate sunt femeile, afecţiunea fiind de trei-patru ori mai des întâlnită în cazul lor decât cel al bărbaţilor.

Care sunt beneficiile terapiei cu nămol şi cum acţionează acesta asupra artritei ne explică explică Suzana Pretorian, doctor balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels din Sovata. 

“Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu (Sovata) are propietăţi terapeutice dovedite şi pe termen lung, reducând

şi inflamaţia care apar în cazul afecţiunilor aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroza, gonartroza, periartrita umarului, tendinite, bursite, artrite urice)”, precizează dr. Suzana Pretorian.

Artrita este o boală autoimună. Ce înseamnă asta mai exact? Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriile articulaţii. Astfel, inflamaţia afectează cartilajul, ligamentele, tendoanele, muşchii sau oasele şi determină apariţia unor eroziuni ale substanţei osoase şi deformarea articulaţiei. Afecţiunea este însoţită frecvent de durere şi în cele din urmă de limitarea mişcărilor determinate de inflamarea membrane articulare.

Cum se urmează terapia cu nămol?

Datorită propietăţilor terapeutice de înaltă calitate, terapia cu nămol sapropelic (bogat în sulfură de fier coloidală) atenuează durererea şi inflamaţia asociate cu artrita.

“Tratamentul cu nămol se efectuează prin împachetare externă parţială (pe anumite zone) sau generală. Nămolul se aplică în strat consistent la temperatura de 41-42 grC, cu împachetare în strat triplu pentru a încetini pierderea de căldură. Căldura va relaxa tensiunile şi contracturile

musculare. De asemenea, sub efectul acesteia creşte plasticitatea ţesuturilor şi mobilitatea articulaţiilor în cazul artrozelor, dar şi postfracturi cu imobilizare prelungită,” recomandă doctorul balneolog de Ensana Health Spa Hotels din Sovata.

Durata unei şedinţe de terapie cu nămol este de 20 de minute. Se recomandă 5-10 şedinţe în zile consecutive sau 5 şedinţe la 2 zile în cazul în contraindicaţii sau surmenaj.

La ce interval trebuie repetat tratamentul cu nămol?

“Tratamentul se poate repeta la 4 luni în cazul curelor scurte de 5 şedinte, la persoane cu o stare de sănătate generală bună. Tratamentul se repetă la 6 luni în cazul curelor lungi de 10 şedinte consecutive sau în cazul persoanelor care suferpă de surmenaj cronic sau alte

contraindicaţiior,” mai precizează dr. Suzana Pretorian.

Citeste si: Cele mai eficiente remedii naturale pentru combaterea bolilor reumatice