Nalba tratează bolile respiratorii. Cum prepari remediile

1 nalba jpg jpeg

Hippocrate considera nalba ca fiind o plantă medicinală valoroasă. Egiptenii antici o foloseau în bucătărie, iar europenii mâncau nalbă până să descopere spanacul şi salata verde. În medicina naturistă, este de ajutor în afecţiuni respiratorii şi este eficientă în combaterea infecţiilor.

Există mai multe specii de nalbă, în scop terapeutic fiind folosite mai ales nalba de pădure, nalba mare, de grădină şi mică. Fitoterapeutul Ovidiu Bojor scrie în cartea sa, „Plante şi miresme biblice“, că dintre toate speciile, cea de pădure (Malva sylvestris) excelează la capitolul substanţe active conţinute. De la plantă, se folosesc atât florile, cât şi frunzele şi rădăcina. Acestea conţin cantităţi variabile de mucilagii, antocianoizi, vitaminele A, B1, B2 şi C şi au efect emollient, antiinflamator şi expectorant.

O farmacie într-o plantă

Mucilagiile din nalbă aduc beneficii în caz de afecţiuni ale aparatului respirator, cum sunt faringitele, laringitele, traheitele şi bronşitele. Efectul pozitiv al nalbei poate fi potenţat dacă o combini cu extract de eucalipt. Planta poate fi utilizată şi ca laxativ uşor, dar şi în inflamaţii ale mucoaselor gastrointenstinale şi ale vezicii urinare. Pe cale externă, gargara cu nalbă ameliorează simptomele amigdalitelor, iar băile cu plantă ajută în inflamaţiile mucoaselor oculare, vaginale şi rectal. În plus, are proprietăţi benefice în arsuri, zgârieturi, abcese, furunculoză, inflamaţiile ale pielii şi înţepături de insecte.

Mod de administrare în diferite boli

Nalba tratează zeci de afecţiuni încă din antichitate, fiind apeciată de greci şi romani. Şi în Vechiul Testament scrie despre ea, de unde rezultă că această plantă are virtuţi terapeutice recunoscute de multă vreme. Ideal este ca preparatele din nalbă să se ia, pe cât posibil, după indicaţia medicului fitoterapeut. Te poţi ghida şi după recomandările oferite de medicul fitoterapeut Mihai Alin Scralat, în cartea sa „Mic tratat de fitomedicină“, despre dozajul în anumite boli.

Sirop care calmează tusea

În caz de tuse, bronşită sau laringită, sunt de ajutor siropul, infuzia şi decoctul din nalbă. Pentru a prepara siropul, ai nevoie de 3 linguriţe de rădăcină mărunţită, pe care le pui la macerat timp de o oră cu 15 ml de alcool de 50 de grade şi 300 ml de apă. După ce se strecoară amestecul, se fierbe cu 300 g de zahăr, până ce se dizolvă şi rămâne un lichid gros. Se iau câte 1-2 linguriţe la 2-3 ore.