Nalba mare, planta pe care trebuie să o ai în casă. Află de ce!

1 nalba mare jpg jpeg

Nalba mare este uşor de recunoscut datorită florilor ei albe sau roz, delicate. Pe lângă frunzele şi florile sale care se culeg în sezonul cald pentru prepararea infuziilor, rădăcinile plantei ajunse la peste 2 ani se folosesc pentru a face siropuri, pulberi şi extracte de ajutor în special în bolile respiratorii.

Acţiunea emolientă a leacurilor realizate din nalba mare se datorează, în mare parte, mucilagiilor pe care le conţine planta. Acestora li se adaugă taninuri, acizi fenolici, flavonoide, cu proprietăţi antioxidante, şi asparagină, un aminoacid care creşte rezistenţa la oboseală şi susţine buna funcţionare a ficatului. Taninurile din nalba mare au efecte antioxidante, antiinflamatoare, antidiareice, astringente, antiulceroase. Graţie acestor compuşi activi, nalba mare este indicată în afecţiunile respiratorii, îndeosebi pentru calmarea durerilor în gât şi tusei uscate. Sub formă de infuzie, este utilizată în gargare şi pentru aplicarea unor comprese în cazul unor probleme bucale, ca abcesul sau gingivita, dar şi în situaţia apariţiei unor furuncule, arsuri sau acnee. Mai mult, stimulează sistemul imunitar şi reduce inflamaţiile. Înainte de a folosi orice tip de remediu cu nalbă mare cere sfatul medicului de familie, îndeosebi dacă urmezi un tratament medicamentos, deoarece este posibil să influenţeze absorbţia acestuia. De pildă, este cunoscută ca o plantă care reduce nivelul glicemiei, motiv pentru care poate interfera cu acţiunea unor antidiabetice, precum insulina.

1. Maceratul la rece, ideal în bronşite

În primul stadiu al unei bronşite, remediile cu nalba mare au efect calmant, emolient, deoarece conţine mucilagii. Poţi folosi atât frunzele şi florile, cât şi rădăcinile plantei. Din cele dintâi prepari o infuzie. Ai nevoie de 1 linguriţă de flori şi frunze uscate, mărunţite şi 250 ml de apă fiartă în care le laşi la infuzat. Este necesar să bei 2 căni de infuzie pe zi. Rădăcinile sunt utile pentru prepararea unui macerat la rece. Îţi ajunge 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă. Le laşi o oră la temperatura camerei alături de 1 vârf de cuţit de bicarbonat. La final, strecori, îndulceşti şi bei câte puţin de-a lungul zilei. Leacul este indicat şi în laringită.

2. Tinctura stimulează sistemul imunitar

Realizată din rădăcină de nalbă mare şi alcool etilic 70%, tinctura are rolul de a susţine buna funcţionare a sistemului imunitar. Este indicat să iei până la 30 de picături de extract, de 3 ori pe zi, dar numai în amestec cu jumătate de pahar de apă. Tinctura de nalbă mare este benefică şi în perioada de tratare a bolilor inflamatorii ale tractului urinar. În plus, îmbunătăţeşte funcţia respiratorie, protejează tractul gastrointestinal şi acţionează ca adjuvant în tratamentul simptomatic al tusei uscate.

3. Pulberea alungă durerile în gât

Pulberea de nalbă mare îţi este de ajutor dacă ai dureri în gât insuportabile. Pentru aceasta, este nevoie să iei câte 6 g de extract uscat. Şi tinctura de nalbă mare ţi-ar putea fi de folos în caz de dureri de gât dacă bei de 3 ori pe zi câte 5 ml, echivalentul unei linguriţe. Şi siropul de nalbă mare poate combate durerile în gât, totodată şi răguşeala, având efect emolient asupra gâtului, faringelui şi corzilor vocale. Nu uita să nu amesteci remediile cu nalbă mare cu alcool, suplimente de fier, infuzii sau băuturi, precum vinul, bogate în taninuri, ca ceaiul verde, ceaiul negru sau de salvie, deoarece este posibil să devină toxice.

4. Infuzia sub formă de gargară, în amigdalită

Alături de tratamentul prescris de medic, plantele medicinale precum nalba mare, folosite sub formă de infuzie pentru gargară ameliorează simptomele unei amigdalite. Amesteci părţi egale de frunze de nalbă mare, cu acţiune emolientă, cu flori de muşeţel, cimbrişor, frunze de salvie, care sunt antiinflamatoare, şi rădăcină de cerenţel, cu efect astringent. Faci o infuzie din 2 linguriţe de amestec de plante şi 250 ml de apă clocotită. După 15 minute, strecori, laşi să se răcorească puţin, apoi foloseşti infuzia obţinută pentru a face gargară. Aceeaşi reţetă poate fi utilizată atât în caz de laringită, cât şi abces dentar sau gingivită, în faza de debut şi după intervenţia stomatologului.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Ceaiuri care te scapă de răceală