Leacuri inedite cu oţet de mere

1 otet mere jpg jpeg

Oţetul de mere are numeroase utilizări, de la murături la igiena locuinţei. Ştiai însă că acest lichid aromat este un remediu de ajutor şi în alinarea unor afecţiuni?

Babilonienii foloseau oţetul pe post de condiment şi conservant, iar Hippocrate i-au lăudat calităţile medicinale. În scopuri terapeutice este indicat oţetul de mere. Adesea utilizat în combinaţie cu mierea ecologică, oţetul de mere este util inclusiv în tratarea osteoporozei, în pierderea în greutate, în crampele musculare, contra durerile de gât şi a celor de stomac. Lichidul poate fi folosit şi în congestia sinusurilor, hipertensiune arterială, artrită şi colesterol ridicat. Este eficient şi în detoxifierea organismului şi în lupta împotriva infecţiilor.

Oţetul de mere poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Având acţiune  astringentă şi tonică, este util în tratarea unui număr mare de boli ale pielii: acnee, arsuri solare, zona zoster, înţepături de insecte, mătreaţă, reacţii alergice.

Împrospătează respiraţia

  • Contra respiraţiei urât mirositoare, îţi poţi clăti gura cu puţin oţet de mere amestecat cu apă.

Util în problemele stomacale

  • Oţetul de mere este indicat în cazul diareei cauzate de o infecţie bacteriană, datorită proprietăţilor sale antibiotice. De asemenea, poate ajuta în calmarea spasmelor intestinale. Dacă ai astfel de probleme, amestecă una-două linguri de oţet în apă sau cu puţin suc de mere şi bea.
  • Cu 30 minute înainte de o masă îmbelşugată, pentru a preveni indigestia, poţi bea o linguriţă de oţet de mere amestecat cu o linguriţă de miere, diluate într-un pahar mic cu apă călduţă.

Combate sughiţul

* După ce ţi-ai ţinut respiraţia şi ai băut, cu înghiţituri mici, o cană cu apă, poţi încerca şi ceva mult mai eficient pentru a scăpa de sughiţ: o linguriţă de oţet de mere.

Calmează durerile în gât

* De la primele simptome ale durerii de gât, amestecă 1/4 cană de oţet de mere cu puţină apă caldă şi fă gargară la fiecare oră.

Calmează pişcăturile de ţânţari

  • Pune puţin oţet de mere pe o dischetă demachiantă sau pe un pic de vată şi dă-te pe piele, pentru a opri mâncărimea produsă de pişcătura de ţânţar.

Durere de cap

* Aplică la tâmple o compresă înmuiată într-un amestec de apă caldă şi oţet de mere, în părţi egale. De asemenea, mai poţi încerca şi un oţet pe bază de plante, cum ar fi lavanda.  

Entorsă

* Aplică pe zona afectată o pastă făcută din vin alb, oţet şi tărâţe. Foloseşte un prosop înmuiat în oţet fierbinte, pe post de compresă, pentru a uşura durerea crampelor musculare sau a unei entorse recente.

Congestie a sinusurilor

  • Inhalează aborii de la 1/4 cană de oţet încălzit.

Sfatul CS

Remediile interne cu oţet de mere nu trebuie folosite în exces, pentru că pot interacţiona cu unele medicamente sau pot scădea nivelul potasiului.